S obrovským nasazením pracují v Africe Lékaři bez hranic. Bez nich by se zastavit ebolu nepodařilo. Foto: Lékaři bez hranic

Američané si věří. Jejich zdravotnictví prý ebolu zastaví

Epidemie eboly je ve Spojených státech podle tamních představitelů vysoce nepravděpodobná, protože americký zdravotní systém je schopen šíření nemoci zabránit. „Zdravotnická infrastruktura ve Spojených státech je dobře vybavena k zastavení eboly,“ prohlásil na tiskové konferenci ve Washingtonu šéf oddělení pro infekční choroby amerického Národního ústavu zdraví (NIH) Anthony Fauci.

 

Dodal, že epidemie eboly v USA je „mimořádně“ nepravděpodobná. Vláda je pod tlakem, protože nemocnice ve Washingtonu včera přijala pacienta, který vykazuje pravděpodobné symptomy eboly. Pacient se údajně nedávno vrátil z Nigérie, kde se virus v posledních týdnech významně rozšířil. Jak uvedla mluvčí nemocnice Kerry-Ann Hamiltonová, pacient je v izolaci a jeho stav je stabilní. Další podrobnosti odmítla zveřejnit s tím, že je třeba brát ohled na soukromí pacienta.
V amerických nemocnicích podstoupili léčbu eboly v uplynulých týdnech již tři Američané, a to Kent Brantly, Nancy Writebolová a Rick Sacra, kteří se nakazili během práce v Libérii. Čtvrtým Američanem nakaženým v této zemi je kameraman televizní stanice NBC News Ashoka Mukpo, u něhož byla nákaza zjištěna teprve tento čtvrtek. O víkendu by měl být dopraven do USA.
V Dallasu se pak léčí liberijský pacient, u něhož zákeřná nemoc propukla také až na americkém území. Úřady v Texasu dnes oznámily, že s tímto nakaženým mužem se mohlo dostat do kontaktu asi 100 lidí, 50 z nich je prý nyní denně sledováno, zda nevykazují symptomy choroby. Asi u deseti z této padesátky se dá prý hovořit o „velkém riziku“, že se mohli nakazit. Zatím ale nikdo příznaky nemoci nemá.
Jak oznámila WHO, počet obětí eboly v západní Africe vzrostl na 3439 z celkového počtu 7492 nakažených. Situace v některých oblastech se sice stabilizovala, Afrika je však zatím daleka toho, aby dostala epidemii pod kontrolu.
Poradkyně amerického prezidenta pro bezpečnost Lisa Monacová uvedla, že Spojené státy neuvažují o zákazu vstupu lidí ze západoafrických zemí, které byly ebolou nejvíce postiženy. „Domníváme se, že takovýto typ kroků by právě teď ve skutečnosti reakci (na ebolu) komplikoval,“ dodala.
Sám prezident Barack Obama již v polovině září oznámil, že USA zvýší úsilí, jak šíření viru zastavit. Američané tehdy slíbili, že do západní Afriky mimo jiné vyšlou 3000 vojáků, kteří se budou podílet na výstavbě léčebných center v oblastech, kde onemocnělo nejvíc lidí, a budou se rovněž snažit urychlit rozdělování pomoci. Mluvčí amerického ministerstva obrany včera v této souvislosti uvedl, že vyslaných vojáků by nakonec mohlo být ještě více, až čtyři tisíce.

-čtk-