Umělé oplodnění má obrovský obchodní potenciál stálého růstu. Dobří investoři si to uvědomují, postarají se o nás ještě před početím. Foto Marca Espaňa

Babišovo impérium posiluje ve zdravotnictví, tentokráte na Slovensku

Investiční fond Hartenberg Holding, jehož spoluzakladatelem je ministr financí Andrej Babiš, koupil na Slovensku dvě kliniky pro umělé oplodnění sdružené pod značkou Iscare. Informuje o tom internetový portál slovenského deníku Sme. Klinické centrum pro reprodukční medicínu vlastní fond i v Česku. 
Iscare má na Slovensku pobočky v Bratislavě a Martině. „Je to přirozená expanze naší české sítě na Slovensko,“ řekl sme.sk spoluzakladatel a šéf fondu Hartenberg Holding Jozef Janov. Hodnota transakce se podle něho pohybovala na úrovni několika milionů eur.
Fond Hartenberg, který někdejší investiční ředitel Penty Janov s Babišem založili loni, disponuje asi pěti miliardami korun. Podle Janova se zaměřuje zejména na investiční příležitosti v Česku, Rakousku, Polsku a na Slovensku.
V Česku fond kromě ISCARE I.V.F. koupil firmy Reprofit International a GynCentrum, které provozují kliniky gynekologie a reprodukční medicíny. Fond získal také podíly ve slovenských farmaceutických firmách Imunoglukan a Pleuran.
-čtk-