Kama Sutra, sepsaná před 1500 lety v Indii, obsahuje 64 různých sexuálních poloh. Lékaři teď připravili nový atlas, v němž lidem s bolestmi zad například poradí kdy je vhodná „lžička“ a kdy klasická misionářská poloha. Foto: Indian Health Organisation

Celibát kvůli bolestem zad už není třeba. Vědci určili nejšetrnější sexuální polohy

Téměř tři čtvrtiny žen a ještě větší procento mužů si při bolestech zad odepřou sex nebo ho výrazně omezí. Pomoci zlepšit sexuální život by jim nyní mohla studie univerzity ve Waterloo, která vyhodnotila polohy nejšetrnější pro ženy s bolestmi zad. Výzkum publikovaný v časopise European Spine Journal je vůbec první svého druhu. Paralyzující bolestí v dolní části zad přitom trpí alespoň jednou za život čtyři z pěti lidí.

 

„Podle fyziologů, kteří mají na starosti primární péči, páry často žádají o radu ohledně bolestí zad během a po sexu. Mnoho dvojic raději drží celibát, než aby kvůli jedné noci riskovaly měsíce trvající bolesti. Teď mají lékaři pro své rady vědecké podklady,“ řekl pro Science Daily profesor Stuart McGill z Fakulty aplikovaného zdravotnického výzkumu na univerzitě ve Waterloo s tím, že sex kvůli bolestem v dolní části zad omezuje 84 procent mužů a 73 procent žen.

Během výzkumu byly použity elektromagnetické a infračervené systémy zachycující pohyb, které využívají i filmaři, když vytvářejí počítačově animovanou postavu. Díky nim odborníci zaznamenali pohyby páteře u deseti dvojic během pěti nejobvyklejších poloh. Výsledky, k nimž došli, pak sepsali do atlasu a doporučení sexuálních poloh podle toho, které pohyby způsobují bolest. Zároveň vyvrátili dlouho trvající domněnku, že pro ženy s bolestmi ve spodní části páteře je nejvhodnější poloha zvaná lžička, kdy partneři leží ve stejné poloze na boku za sebou.

„Tuto polohu tradičně fyziologové doporučovali všem s bolestmi páteře, protože se věřilo, že snižuje napětí nervů a zatížení tkání. Když jsme ale prozkoumali pohyby páteře a aktivitu svalů, zjistili jsme, že poloha lžičky může být ve skutečnosti u některých typů bolestí páteře jednou z nejhorších,“ upozorňuje Natalie Sidorkewiczová, která studii vedla. Ženy, u nichž se bolest zhoršuje při prohýbání zad a ležení na břiše, by proto měly upřednostňovat misionářskou polohu. Pomoci navíc může i podložení dolní části zad např. polštářem – díky tomu zůstane páteř v co možná nejvíce neutrální poloze. Naopak dámy, které bolí záda, když si sáhnou na palce u nohou nebo když dlouho sedí ve stejné pozici, mohou i nadále zůstat u polohy lžička. Vhodná je i poloha zezadu, kdy je žena na čtyřech a opírá se dlaněmi, ne lokty.

„Nyní už víme, že některé pozice, které se hodí při jednom typu bolesti zad, jsou nevhodné pro jiný typ. Naše doporučení mohou zlepšit kvalitu života – a milostného života – mnoha dvojicím,“ dodává Sidorkewiczová. Vědci se studováním bolestí zad při sexu ještě neskončili – další částí výzkumu by mělo být rozšíření spektra studovaných pozic a také zapojení více pacientů s různými bolestmi páteře a kyčlí.

-mk-