S obrovským nasazením pracují v Africe Lékaři bez hranic. Bez nich by se zastavit ebolu nepodařilo. Foto: Lékaři bez hranic

Ebola: vyvrácena další dvě podezření, ve středu jedná Bezpečnostní rada státu

Bezpečnostní rada státu, jejímž úkolem je koordinovat kroky v případě ohrožení země, se kvůli šíření eboly sejde ve středu odpoledne. Oznámil to tiskový odbor Úřadu vlády. Zdravotníci prověřovali možný výskyt této smrtelné nemoci v Česku už čtyřikrát a ve všech případech ji vyloučili. U posledních dvou případů ale bylo hned zpočátku více než pravděpodobné, že se o ebolu nejedná.

 

Přehled dosavadních případů:

1. První podezření na ebolu se objevilo v polovině září u afrického studenta v Pardubicích. Mladík měl po návratu z Konga, kde se virus šíří, horečky.

2. V druhém případě šlo o českého podnikatele, který se vrátil z Monrovie v Libérii. I ten se na lékaře obrátil kvůli horečkám, jiné příznaky eboly ale nevykazoval. Muž byl hospitalizován ve čtvrtek v pražské Nemocnici na Bulovce, podezření ale vyvrátil test v Německu. O výsledku informoval jako první Zdravotnický deník.

3. Podezření na nákazu ebolou se nepotvrdilo ani u ženy převezené v sobotu z Karlových Varů do Prahy. Komplikace souvisely s dlouhodobým onemocněním. Zdravotní stav ženy se zhoršil v sobotu večer v jednom z karlovarských hotelů. Zvýšené krvácení a informace o nedávném pobytu v Nigérii, přiměly zdravotníky k preventivnímu převozu pacientky na specializované pracoviště nemocnice Na Bulovce. Jelikož maximální inkubační doba u eboly je uváděna asi 21 dnů a žena se vrátila z Afriky již před měsícem a půl, předpokládali zdravotníci, že o tuto smrtelnou nemoc nejde. Vyšetření na Bulovce to nakonec potvrdilo.

4. Zatím poslední případ je student, který přiletěl v sobotu večer na pražské letiště z Ghany, ta však není na seznamu zemí zasažených ebolou. Na muže upozornil personál, policisté a speciální tým lékařů jej zadrželi až na pražském nádraží. Vykazoval však jenom lehkou rýmu. Původně student směřoval na Bulovku na pozorování. Později byl propuštěn do domácího ošetřování. „Předpokládáme, že je to jiná choroba než ebola,“ řekl ČTK mluvčí Bulovky Martin Šalek, podle něhož nebyl aktivován krizový režim.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček chce po těchto zkušenostech prověřit připravenost záložního pracoviště v Těchoníně, kde je armádní nemocnice. „Budeme projednávat v pondělí na ústřední epidemiologické komisi a ve středu na bezpečnostní radě státu, aby bylo provedeno cvičení i s aktivním zapojením Těchonína,“ řekl dnes ministr.
Ebola se letos začala rychle šířit v Africe. Onemocnění má vysokou úmrtnost, v průměru 60 procent nakažených zemře. Podle informací Světové zdravotnické organizace (WHO) činil k 5. říjnu počet obětí ve třech nejhůře zasažených zemích, tedy Libérii, Sieře Leone a Guineji, 3879 lidí, přičemž nakaženo jich bylo celkem 8033.
-čtk, red-