"Zlodějka mléka" Margaret Tchatcherová zrušila akci mléko do škol už v roce 1971, tehdy v roli ministryně školství. Foto: archiv

Mohou tři sklenice mléka denně vést k předčasné smrti?

Lékaři a výživoví experti až dosud doporučovali pít mléko kvůli zvýšení přísunu vápníku, který je nezbytný k posilování kostí a předcházení zlomeninám. Nová velká studie publikovaná v odborném lékařském časopise British Medical Journal rozmetala toto doporučení na kousky.  Pokud budete pít třikrát denně sklenici mléka, zvýší se vaše riziko předčasného úmrtí dvojnásobně a přitom si nijak nepomůžete – mléko v prevenci lomivosti kostí nefunguje, varují švédští vědci.

 

Ve studii bylo zařazeno 61 tisíc žen a 45 tisíc mužů, kteří byli sledováni po dobu dvaceti let. Nebyl zaznamenán rozdíl mezi těmi, kteří pili mléko hodně a těmi, kteří mu holdovali málo. U těch, kteří pili tři a více skleniček mléka, tedy více než 680 ml denně, se dvakrát zvýšilo riziko předčasného úmrtí ve srovnání s těmi, kteří denně zkonsumují méně než jednu skleničku. Přitom samotná Národní zdravotní služba ve Velké Británii doporučuje mléko jako pomoc při osteoporóze (řídnutí kostí) a tvrdí, že jedna pinta denně (cca 550 ml) je to správné a zdravé množství vápníku na den.

Deník The Daily Telegraph připomíná, že všechny děti nad sedm let dostávaly po druhé světové válce v britských školách třetinu pinty mléka denně. V roce 1971 to za velkých protestů zatrhla tehdejší ministryně školství Margaret Tchatcherová a vysloužila si za to přezdívku komolící její jméno na Milk Snatcher, čili Zlodějka mléka.

„Naše výsledky zpochybňují hodnověrnost doporučení konzumovat vysoká množství mléka jako prevenci zlomenin křehkých kostí. Vyšší konzumace mléka u žen a mužů není spojena s nižším rizikem zlomenin a namísto toho může mít souvislost s vyšším výskytem úmrtí,“ tvrdí vedoucí autor studie profesor Karl Michalesson z Univerzity ve švédské Uppsale.

Téměř tři miliony lidí v Británii trpí osteoporózou. U poloviny žen dochází ke zlomeninám kostí po 50 roce věku a totéž se týká jednoho z pěti mužů. Problém mléka je, že sice obsahuje prospěšný vápník, ale také tuky, které jeho efekt ničí spuštěním zánětu a dalších dějů, které nakonec vedou ke zvýšení rizika srdečního infarktu. Nicméně nízkotučné mléčné výrobky jako různé jogurty a síry prospěšný účinek mají a to jak ve vztahu k předčasným úmrtím, tak ochraně kostí.

Britům se švédská studie nezdá

Britští experti jsou ale vůči nové studii ostražití. Upozorňují, že studie byla provedena ve Švédsku a to mohlo zkreslit výsledky, protože v této zemi je mléko obohacováno vitaminem A. Jakým mechanismem a do jaké míry ovšem nespecifikovali. „Víme, že nízký příjem vápníku (méně než 400 mg denně) je rizikovým faktorem osteoporózy. Je třeba pacienty podporovat, aby konzumovali vyváženou dietu sestavenou z pěti klíčových skupin potravin, mezi něž patří mléko a mléčné výrobky,“ řekla deníku The Daily Telegraph prof. Sue Lanham-Newová, vedoucí oddělení nutričních věd Univerzity v Surrey. Nutriční specialista Gaynor Bussell si dokonce myslí, že za zvýšenou mortalitou a zvýšeným počtem zlomenin u žen musí stát nějaký jiný faktor. „Mléko je vhodným zdrojem jak vápníku, tak dalších vitaminů a prvků. Jedna taková studie není dostatečným důvodem pro změnu rozhodnutí v oblasti veřejného zdraví,“ říká. Autority v Británii také poukazují na to, že jiné studie ukázaly ochranný vliv mléka proti srdečním chorobám a mozkové mrtvici a dokonce i příznivý efekt v prevenci cukrovky.

-cik-