Přidat zdravotníkům už od listopadu bude zřejmě problém - navyšování platů se totiž provádí pomocí úhradové vyhlášky, která platí až od ledna. Foto: OSZ ČMKOS

Není jasné, jak už letos zvýšit platy zdravotníků. Vláda se poradí ve středu

Navýšení tarifních platů od listopadu o 3,5 procenta, jež schválila vláda pro státní zaměstnance, by ve zdravotnictví mohl být problém. Připouští to ministerstvo práce a sociálních věcí v důvodové zprávě k návrhu nových platových tabulek, který má ve středu na programu vláda. Jednak miliarda korun vyčleněná letos na platy nebude stačit i pro zdravotníky, jednak se peníze zdravotnictví dostanou do nemocnic pouze skrze úhradovou vyhlášku. A ta se právě mění vždy až k 1. lednu, novelizovat ji v průběhu roku není možné.     

 

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová řekla, že peníze na platy dostávají nemocnice v úhradách od zdravotních pojišťoven. Nová úhradová vyhláška, která peníze navýší, bude platná až od 1. ledna 2015. „Nechceme zabrzdit přidání ostatním zaměstnancům, proto na vládě budeme hledat možnosti, jak to udělat i bez úhradové vyhlášky,“ řekla.

Ministerstvo zdravotnictví by podle mluvčí mohlo sice vyzvat ředitele nemocnic, aby peníze dali zaměstnancům v mimořádných odměnách, raději by ale postupovalo standardní cestou. „Tu teprve hledáme. Nemůžeme dopustit, aby zdravotníci nic nedostali, a nechceme ani být brzdou přidání pro ostatní. Uvidíme, co se podaří vyjednat,“ řekla.

Na příští rok se předběžně dohodl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s předsedkyní zdravotnických odborů Dagmar Žitníkovou, že tarifní platy v nemocnicích stoupnou o pět procent. Potřebná částka ve výši 3,47 miliardy korun na to podle propočtů ministerstva zdravotnictví bude k dispozici. Podle informací ČTK ale na navýšení tarifů o 3,5 procenta letos resort peníze nemá. Pokud mají zdravotníci dostat přidáno, bude muset zřejmě vláda tyto peníze v nějaké oblasti najít.

Návrh ministerstva práce, vedle konkrétní podoby platových tabulek zohledňující schválené navýšení, také staronově upravuje možnosti užití takzvaných plovoucích tarifů. Ty dávají zaměstnavateli právo určit platový stupeň v rámci dané třídy libovolně, nikoliv striktně podle délky praxe.

Široký okruh zaměstnanců, u nichž tak mohou zaměstnavatelé postupovat, se zúží do podoby platné do roku 2011. Bude se týkat dvou hlavních skupin. Tou první jsou málo kvalifikované pracovní síly zařazené v prvním až pátém stupni, u nichž doba praxe podle důvodové zprávy neovlivní kvalitu výkonu práce a které si nijak nezvyšují kvalifikaci. Do druhé spadají povolání, kde výkonnost s léty praxe neroste, například baletky nebo vrcholoví sportovci. „Uvedená úprava má za cíl návrat k systému stanovení platových tarifů na základě obecně uznávané zásady, podle které se zkušeností roste výkonnost zaměstnance a kvalita odváděné práce,“ uvádí ministerstvo v důvodové zprávě.

Po listopadovém plošném navýšení o 3,5 procenta bude některým skupinám zaměstnancům veřejného sektoru znovu zvýšen plat od ledna 2015. Vedle zdravotníků zaznamenají celkem pětiprocentní nárůst oproti současnému stavu také policisté, hasiči a další členové ozbrojených složek včetně pracovníků ve vězeňství. O čtyři procenta by si měli celkově polepšit státní zaměstnanci v oblasti kultury.
-čtk-