Britský plán podpůrné léčby má stát 288 milionů liber ročně a zachránit 1854 životů během pěti let. Foto: archiv

Nový lék pro alkoholiky? Pomůže jenom těm, kteří opravdu chtějí pití omezit

Snížit počet mírných pijáků a zlepšit tak jejich zdravotní stav. To je důvod, proč se nyní v Británii zavádí nový lék nalmefen, který snižuje chuť dát si další skleničku. Odborníci z Královské společnosti praktických lékařů ale varují: na to, aby přípravek fungoval, musí lidé opravdu chtít svoje pití omezit.

„Dát lidem tabletu není řešení, je to jen pomocná ruka. Lidé by měli být schopni důvěřovat svému praktickému lékaři a součástí dobré zdravotní péče by měly být i otázky na alkohol a kouření položené pacientům. Něco přikazovat a napomínat nepomáhá. Když pacienta nezajímá to, že by měl změnit způsob života, pak přikazování nemá smysl a nemá smysl ani předepisovat lék, který pacient nechce brát,“ řekla deníku Telegraph lékařka Helen Stokes-Lampardová z královské společnosti. Potíž je navíc také v tom, že lidé, kteří si dají denně dvě skleničky vína, většinou nevěří, že mají nějaký problém.

]Lék, který přijde na tři libry za tabletu, si pacient vezme, aby nepil více, než by chtěl. Výsledkem je, že ho chuť pít včas přejde. Látka totiž zablokuje procesy v části mozku, která je zodpovědná za nutkání pít.

V Británii by lék mohlo využívat až 600 tisíc pacientů. „Lidé to nesmí vnímat jako zázračný lék. Je to jeden z léčebných postupů, který může pomoci některým lidem, kteří moc pijí – tedy lidem, kteří pijí tak, že to znamená problém pro jejich zdraví. Naneštěstí máme příliš mnoho těch, kdo pravidelně pijí více než doporučenou denní dávku. Jsem rád, že je dostupný další typ léčby, ale je velmi důležité, aby byl využíván společně s poradenstvím a psychologickou podporou,“ upozornil Andrew Langford, výkonný ředitel společnosti British Liver Trust.

nalmefen

Účinná léčivá látka léku Selincro, která je určena k léčbě alkoholismu.

Je to opiát podobný naltrexonu. Působí v mozku, kde s naváže na opioidní receptory Na rozdíl od známého disulfiramu (Antabusu) po nalmefenu není pacientovi špatně, ale - zjednodušeně řečeno - už nemá takovou chuť na další skleničku

Pomáhá tak snižovat množství vypitého alkoholu. Má se užívat souběžně s poskytovanou psychoterapií.

Odborníci zároveň upozorňují na to, že celý problém spočívá v kultuře, která lidi vede k tomu, aby alkohol konzumovali. “Patnáctiletí se dívají v televizi na fotbal, který je plný reklamy na sázení a alkohol. Možná potřebujeme další opatření, jako je například stanovení minimální ceny alkoholu,” míní David Collier z Výzkumného institutu Williama Harveye.

“Není nejlepší řešení zkoušet se ze sociálního problému dostat předepisováním receptů. Máme řadu možností, jak pomoci lidem, kteří mají sklon hodně pít, aby pili méně – přes ceny alkoholu, omezení reklamy či ztížení dostupnosti alkoholu. To jsou věci, které systém nic nestojí, dotknou se více lidí a nemají vedlejší účinky,” shrnuje Mark Bellis z Centra veřejného zdraví.

Plány ohledně podpůrné léčby budou stát 288 milionů liber ročně, mají zachránit 1854 životů během pěti let a zabránit 43 074 onemocněním a úrazům souvisejících s alkoholem za stejné období. Financování by mělo začít během tří měsíců.

-mk-