Ministr Němeček: V dohledné době vyhlásíme výběrové řízení na nové vedení. Myslím, že bychom to mohli stihnout do konce října. Foto: Tomáš Cikrt

Nový ředitel opavské psychiatrické nemocnice vzejde z výběrového řízení

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček chce do konce roku vybrat nové vedení opavské psychiatrické nemocnice, kde ve středu rezignoval ředitel Ivan Drábek. ČTK to řekl Němeček při návštěvě Znojma. Drábek rezignací reagoval na případ šestadvacetileté propuštěné opavské pacientky, která v úterý ve Žďáru nad Sázavou ubodala studenta a další tři lidi zranila.

 

Žena se v Opavě léčila až do letošního února kvůli tomu, že před dvěma lety ve škole v Havířově zranila nožem vychovatelku při pokusu o únos sedmileté dívky.
„V dohledné době vyhlásíme výběrové řízení na nové vedení. Myslím, že bychom to mohli stihnout do konce října,“ sdělil na dotaz ČTK Němeček. Podle něj bude výběrové řízení trvat několik týdnů. „Obvykle je to proces na jeden až dva měsíce, takže předpokládám, že bychom do konce roku mohli mít v opavské psychiatrické léčebně nové vedení,“ doplnil Němeček.
Ředitel Ivan Drábek rezignoval ve středu kvůli tlaku médií a zdraví. Jeho krok ocenil prezident Zeman, protože podle něj vyvodil odpovědnost za ženino propuštění.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka i Zeman zhodnotili celou situaci jako selhání státních institucí. Sobotka proto nechal pověřit postup soudů a státního zastupitelství i psychiatrické léčebny, zda při propuštění ženy postupovaly dobře.
Podle Zemana byla žena propuštěna z ústavního do ambulantního ošetření neoprávněně, což jí umožnilo spáchat stejný čin jako předtím, tentokrát však s ještě horšími následky. Proto by doporučoval, aby násilné trestné činy byly trestané dlouhodobým pobytem v psychiatrickém zařízení, nikoliv však ambulantní formou.
Tragédie se stala v úterý na žďárské střední škole. Žena z Ostravska pobodala několik studentů. Šestnáctiletý mladík zemřel poté, co bránil jednu ze spolužaček. Dvě studentky byly zraněné a další utrpěla šok. Zraněný byl i zasahující policista. Útočnici policisté zneškodnili elektrickým paralyzérem.
– čtk –