Ředitel Zdeněk Schwarz obhajuje post senátora, nominován je ODS, ale jméno nebo logo strany byste na jeho stánku marně hledali. Foto: www.zdenekschwarz.cz

Odboráři vystoupili proti řediteli záchranky. Jde o volby?

Zaměstnanci pražské záchranné služby si stěžují na špatné pracovní podmínky a nekoncepční změny. Vyvolali i jednání s magistrátem jako zřizovatelem, informoval ČTK Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR. S iniciativou prý souhlasí kolem 90 procent ze 470 zaměstnanců. Vedení záchranářů to ale odmítá, jde prý o předvolební boj vyvolaný kandidaturou ředitele záchranné služby Zdeňka Schwarze do Senátu. 

 

Zaměstnanci připouštějí, že zákon jejich zaměstnavatel nepřekračuje. „Jsou to represe v rámci zákoníku práce. Jsou to způsoby jednání, obhroublé jednání, vyhrožování,“ popsal ČTK situaci zdravotnický záchranář Dominik Horn.
Zaměstnanci jsou ve sporu s vedením například kvůli rozpisům služeb. „Od začátku roku proběhly dvě velké změny v rozpisu směn zaměstnanců, které nebyly diskutovány se zaměstnanci a odbory,“ uvedl Horn. Vedení ale tvrdí, že zaměstnanci tak lépe poznají Prahu i jiné kolegy.

„Důvodem je, aby se zaměstnanci, z nichž je asi 70 procent původem mimopražských a neznají Prahu, s ní co nejvíce seznámili a nehrozilo, že by na výjezdech bloudili nebo využívali delší trasy, ale i vzájemná neznalost mezi sebou, což zhoršuje sehranost týmů,“ uvedla v prohlášení na webu záchranné služby její mluvčí Jiřina Ernestová. Změny se podle ní týkají nejvýše 40 lidí a některé si vynutily personální změny.

Magistrát jako zřizovatel zástupcům zaměstnanců přislíbil, že se bude situací zabývat a bude jí věnovat zvýšenou pozornost, ale problém chce řešit až po volbách.
Iniciativa zaměstnanců je podle Ernestové negativní kampaní proti řediteli Schwarzovi, který obhajuje svůj mandát v Senátu. Vedení záchranné služby kritizuje údajné metody protistrany jako jsou anonymní výhrůžky, utajené nahrávání a vynášení informací.
-čtk-