Diabetologové mohou pacientům s cukrovkou vydávat inzulínová pera, která také patří mezi zdravotnické prostředky. Foto: diabetes.co.uk

Senát schválil regulaci zdravotnických prostředků, lékaři je budou smět vydávat

Senát schválil vládě zákon o zdravotnických prostředcích. Novela počítá s tím, že určité  prostředky budou moci vydávat pacientům i někteří odborní lékaři, kteří budou mít smluvní vztah se zdravotní pojišťovnou. Zdravotnické prostředky jsou nyní dostupné na poukaz v síti výdejen, které bývají součástí lékáren. Novelu po včerejším senátním souhlasu dostane k podpisu prezident.     

Debata v Senátu se soustředila na vymezení okruhu osob, které by mohly zdravotnické prostředky vydávat. Poslanci totiž odmítli původní úpravu, podle níž by tyto prostředky směli vydávat také lékaři, a to bez omezení. Podle kritiků by se tak vydávání prostředků dostalo mimo jakoukoli regulaci.

Právo vydávat prostředky budou mít podle senátora a lékaře Vladimíra Plačka (ČSSD) specialisté z řad doktorů, pokud k tomu budou mít smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Plaček uvedl, že v současnosti se to týká 788 očních lékařů, 303 ušních lékařů, 1029 ortopedů a 1543 diabetologů, kteří mohou pacientům s cukrovkou vydávat například inzulínová pera. Tito specialisté budou muset také pacienty poučit, jak s prostředkem zacházet.

Zákon o zdravotnických prostředcích má zavést jednotný registr bezpečných a účinných prostředků. O jejich úhradách by měl rozhodovat lékový ústav, který taky bude moci mít dozor nad trhem. Změnit by se měla pravidla pro klinická hodnocení a hodnocení funkční způsobilosti těchto prostředků.

Zdravotnické prostředky zatím nejsou v Česku jednotně regulovány, sériově se jich vyrábí zhruba 6000. Jsou to krycí materiály, stříkačky, jehly, inkontinenční pomůcky nebo prostředky pro lidi s vývodem z vnitřního orgánu. Ke zdravotnickým prostředkům se řadí i glukometry, berle, invalidní vozíky, nitrooční čočky a sluchadla. Ročně se v Česku vydá těchto prostředků za 40 miliard korun.

Senát také včera podle očekávání schválil zrušení třicetikorunových poplatků za návštěvu lékaře a za recept v lékárnách. Změna má platit od začátku příštího roku. Zachovány zůstanou jen devadesátikorunové platby za návštěvu pohotovosti. Počítá s tím novela o veřejném zdravotním pojištění, kterou nyní dostane k podpisu prezident.

-čtk-