Počet nakažených i zermřelých stále narůstá. Foto: Lékaři bez hranic

WHO: Ebolou se nakazilo již více než deset tisíc lidí. V USA musí zdravotníci do karantény

Počet případů nákazy ebolou překročil deset tisíc lidí Nemoci dosud podlehlo 4922 infikovaných, z nichž takřka všichni zemřeli v trojici nejpostiženějších zemích – v Guineji, Libérii a Sieře Leone. Aktuální bilanci dnes ohlásila Světová zdravotnická organizace (WHO). Dosud byl počet obětí zhruba o padesát lidí nižší. V USA musí zdravotníci vracející se z Afriky na 21 dní do karantény.

 

V třech zemích, kde naplno propukla epidemie eboly, zemřelo 4912 lidí z 10.114 nakažených. Zbylé případy infekce a deset případů úmrtí připadají na dalších pět států. Nemoci podlehl například Liberijec, který přicestoval s nákazou do USA, či dvojice duchovních, které z Afriky evakuovalo Španělsko. Další Afričan zemřel v Německu, kam byl převezen na léčení.

Několik případů nákazy se vyskytlo ve Spojených státech a Španělsku. Ebola se vyskytla i v Nigérii se Senegalem, obě země již ale WHO oficiálně prohlásila za bezpečné, neboť se zde podařilo šíření nákazy zastavit.

První případ naopak ohlásilo Mali, kam ze sousední Guineje přicestovala dvouletá holčička, která již nákaze podlehla. Prezident Mali dnes uvedl, že země svou hranici s Guineou nezavře. Mauritánie, západní soused Mali, se podle dvou činitelů citovaných agenturou Reuters naopak rozhodla uzavřít všechny pozemní hraniční přechody do Mali. Nedaleko jejich společné hranice byl maliský případ eboly tento týden potvrzen.

Fakta ne strach, radí Barak Obama 

Americké státy New York a New Jersey začaly automaticky umísťovat do karantény zdravotnické pracovníky vracející se ze západoafrických zemí zasažených ebolou. Stejný krok nyní zvažuje rovněž federální vláda Spojených států, píše agentura Reuters. V pátek se prezident Barack Obama opět obrátil na Američany s výzvou, aby i přes případy eboly nepanikařili.

„Musíme se řídit fakty a ne strachem,“ řekl Obama ve svém pravidelném týdenním projevu. Reuters připomněl, že prezident obdobně hovořil k Američanům již před týdnem.

„Obyvatelé New Yorku nám ukázali, jak se chovat. Dělali to, co každý den: používají autobusy, jezdí metrem, tlačí se na jezdících schodech, chodí do práce, setkávají se v parcích,“ řekl Obama. Reagoval tak na to, že ve čtvrtek New York ohlásil první případ výskytu eboly. Nemocným je lékař, který se nedávno vrátil ze západní Afriky, která se s epidemií potýká.

Mezitím New Jersey oznámily, že do karantény umístily zdravotnici, která se vrátila z Afriky, kde ošetřovala nakažené. Státní úřady také uvedly, že u ženy, která se ve shodě s novým nařízením stala v USA vůbec prvním izolovaným zdravotníkem, se ebola při testech dosud nepotvrdila. Zdravotnice přicestovala na letiště Newark.

Vyhlášené opatření se týká zdravotnických pracovníků, kteří se z postiženého regionu vrací přes newyorské mezinárodní letiště J. F. Kennedyho nebo letiště Newark v sousedním New Jersey. Délka nucené karantény je stanovena na 21 dní, což odpovídá inkubační době nemoci. Rozhodnutí států New York a New Jersey přišlo poté, co se potvrdila nákaza u lékaře z New Yorku.

Léky zatím nejsou

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Přenáší se přímým kontaktem s tělními tekutinami nakažených. Zatím proti ebole neexistuje žádný schválený lék ani vakcína, takže úmrtnost na nákazu je vysoká. Několik slibných preparátů se ale zkouší. Dvě nadějné očkovací látky se testují v Evropě, Africe a v USA, výsledky mají být známé do prosince. WHO proto předpokládá, že do poloviny příštího roku by se do Afriky mohly dostat stovky tisíc vakcín proti ebole.
-čtk-