Pětiprocentní nárůst, který by se měl dotknout všech zaměstnanců ve zdravotnictví, tedy nejen zdravotníků, považují odbory za nedostatečný, trvají na deseti procentech. Foto: archiv

Zdravotníci dostanou přidáno na odměnách, odboráři ustoupili

Pracovníci ve zdravotnictví, kteří nedostanou přidáno v listopadu, ale až od ledna, by měli obdržet na konci roku mimořádné odměny. O jejich vyplacení ředitele zdravotnických zařízení požádá ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Shodl se na tom na společné schůzce s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a šéfkou Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkovou. Odbory takovou variantu akceptují. Nemocnice se s ní smiřují.

 

O navýšení platových tabulek dnes rozhodla vláda. Odborům vadilo, že oproti ostatním státním zaměstnancům dostanou pracovníci ve zdravotnictví přidáno až od ledna. Peníze tam plynou přes úhradovou vyhlášku, která se mění vždy k 1. lednu, novelizovat ji v průběhu roku není možné. Zdravotnické odbory ale tvrdily, že způsoby, jak platy zvýšit hned, jsou.

Ministr Němeček slíbil, že požádá ředitele nemocnic a zdravotnických zařízení řízených ministerstvem, aby našli prostředky na mimořádné odměny. „Aby se zaměstnancům kompenzovaly ty zbývající dva měsíce letošního roku, kde není schválen tarifní nárůst platů,“ řekl premiér Sobotka. Podle něj bude Němeček také jednat s kraji, aby ve svých nemocnicích postupovaly obdobně. Němeček už o tomto návrhu mluvil po jednání vlády. Sobotka to považuje za rozumné řešení.

„Toto bych považovala za maximální ústupek, který jsme schopni akceptovat,“ řekla po schůzce Žitníková. Podle ní ale odbory budou s Němečkem ještě 22. října jednat o tom, jak by mělo vypadat zvýšení od příštího roku. Pětiprocentní nárůst, který by se měl dotknout všech zaměstnanců ve zdravotnictví, tedy nejen zdravotníků, považují odbory za nedostatečný, trvají na deseti procentech.

„Na navýšení od listopadu jsme se připravili, takže už máme potřebných 20 milionů na 3,5procentní navýšení připraveno,“ řekl ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík s tím, že od ledna pak navýšení stoupne o dalších 1,5 procenta na pět procent, jak je domluveno s odbory.

„Samozřejmě i naším zájmem je zaměstnancům přidat v odměnách, hledáme teď, jak to udělat, záleží na bilanci a příjmech od zdravotních pojišťoven,“ řekl náměstek Všeobecné fakultní nemocnice Jan Bříza s tím, že vše se upřesní na čtvrteční poradě vedení.

„Odměny řešíme vždy ke konci roku, také letos je plánujeme, ale zatím nevím, jak vypadá bilance, takže nemohu říct, jak a kolik to bude,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Marek Zeman.
Vláda dnes schválila nové platové tabulky, které zvýší platy státních zaměstnanců od listopadu o 3,5 procenta. Průměrné měsíční zvýšení by mělo činit asi 650 korun. Někteří si přilepší znovu ještě od ledna, celkem pětiprocentní nárůst proti současnému stavu by se měl týkat policistů, hasičů a dalších členů ozbrojených složek.

-čtk-