Vladimír Dryml se nerozpakuje používat silná prohlášení. VZP si však je jista v kramflecích a tvrdí, že v regionu není odkázána pouze na jedno zdravotnické zařízení. Foto: Robert Malecký

Vladimír Dryml vyhrožuje VZP exekucí. Pojišťovnu to nechává chladnou

Soukromá Česko-německá horská nemocnice Krkonoše ve Vrchlabí pohrozila Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) exekucí. Nedostala prý od ní zaplaceno za poskytnutou smluvní péči v roce 2013 téměř 4,5 milionu korun. VZP se ohradila, své závazky prý řádně hradí. Předmětem sporu jsou podle VZP úhrady, které nemocnice požaduje nad rámec platných smluvních vztahů.

 

Ředitel nemocnice vyzval ministra zdravotnictví, aby řešil „kritickou situaci ve VZP“. Ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) ale tento týden VZP veřejně pochválil za to, že poprvé po pěti letech neskončí v propadu.

„VZP dluží nemocnici 4,476.093 korun, ohrožuje tím její chod a poskytování zdravotní péče pro 35.000 stálých obyvatel regionu a 50.000 návštěvníků Krkonoš,“ uvedl dnes v prohlášení pro ČTK ředitel nemocnice Vladimír Dryml. Smírčí řízení podle něj skončilo bez výsledku. Nemocnice se proto obrátí na soud, aby vydal platební rozkaz. „Případným dalším možným krokem může být vyhlášení exekuce nad VZP. V jejím rámci je možno provést i obstavení účtů VZP,“ uvedl.

Mluvčí VZP Oldřich Tichý na dotaz ČTK uvedl, že VZP řádně hradí veškeré své závazky, včetně těch, které vycházejí ze smluvního vztahu s Česko-německou horskou nemocnicí Krkonoše. Předmětem sporu jsou úhrady za rok 2013, které nemocnice žádá nad rámec platných smluvních ujednání.  „Klienti VZP nemusejí mít žádné obavy, nehrozí jim naprosto žádné riziko. Česko-německá horská nemocnice Krkonoše není v regionu jediným zdravotnickým zařízením, naopak, VZP má v dané lokalitě i bez ní dostatečně pokrytou síť smluvních partnerů,“ uvedl Tichý.

Podle Drymla by se situací ve VZP měl zabývat ministr Němeček. VZP podle něj ohrožuje svým chováním poskytování zdravotní péče pro své klienty, kteří řádně platí zdravotní pojištění.

Kvůli nezaplacené péči je vrchlabská nemocnice ve sporu také s Oborovou zdravotní pojišťovnou zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (OZP). Vypověděla jí počátkem listopadu smlouvu, protože jí prý dluží přes tři čtvrtě milionu korun a snaží se diktovat, jak dlouho má léčit pacienty bez ohledu na jejich zdravotní stav. OZP výhrady nemocnice odmítla.

-čtk-