Ředitel Martin Pavlík se pere se stíny minulosti nemocnice, která patří k nejzadluženějším v republice. Reprofoto: Česká televize

FN u svaté Anny v Brně propustí 240 zaměstnanců

V posledních dvou letech nevygenerovala Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (FNUSA) novou ztrátu, ale přesto se dál pohybuje nad ekonomickou propastí. Její celková zadluženost je nyní 950 miliónů korun. Po splatnosti nemocnice dluží zhruba 400 milionů korun. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OMV) to uvedl její ředitel MUDr. Martin Pavlík.

 

„Děláme vše proto, abychom nepotřebovali jednorázovou provozní dotaci,“ řekl ředitel, ale připustil, že jí úplně vyloučit nelze. Situaci mu neulehčuje ani aktuální návrh úhradové vyhlášky, která se nyní nachází v mezirezortním připomínkovém řízení. Podle Pavlíka je nevýhodná nejen pro FNUSA, ale i pro Fakultní nemocnici Brno. Nemyslí si, že by se jednalo o nějaké spiknutí proti moravské metropoli, je to spíše dílo náhody. Již dříve na jedné z diskusí upozornil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, že jakékoliv změny ve vyhlášce se ihned odrazí v tom, že jedněm nemocnicím bere a druhým dává. Vybalancovat zájmy všech je velice náročné.

„Pokud bych našel za osm měsíců svého působení jednorázové řešení, byl bych zralý na Nobelu cenu,“ prohlásil také ředitel Pavlík. Příčinu vidí především v neodpovídajících platbách od zdravotních pojišťoven, což je historická záležitost, s níž se nyní snaží nemocnice ve spolupráci s pojišťovnami vyrovnat, například nasmlouváním hrazení nových výkonů nebo lepším oceněním stávajících. Dalším opatřením je redukce počtu zaměstnanců.  Martin Pavlík dnes v OMV oznámil, že cílový stav počtu propuštěných z FNUSA je 240 z celkového počtu cca tří tisíc zaměstnanců. Zatím se propouštění týkalo pouze lidí v administrativě (cca 60 lidí). „Nepopírám, že se dotkne i klinických pracovišť,“ přiznal v České televizi ředitel. Rezervy naopak nevidí ve spotřebě léků a zdravotnického materiálu, tam je FNUSA spíše pod průměrem.

Doktor Pavlík také připomněl, že jeho nemocnice již absolvovala 27 různých auditů, z toho dva aktuálně provádí ministerstvo financí. Jeden audit MF začal 4. srpna a ještě není ukončen, druhý nemocnice oponuje. Není tedy pravda, co se objevilo v médiích, že by už měla zaplatit 11 milionovou pokutu. Nemocnice má své posudky a bude se snažit argumenty kontrolory přesvědčit, že postupovala správně.

-cik-