„Když nemůžete argumentovat fakty, zůstanou urážky. Je pod mou úroveň na něco takového vůbec reagovat,“ napsal Zdravotnickému deníku ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Je pod mou úroveň reagovat, říká na urážky Babiše ministr Němeček

Nebývale ostře se vyhrotil vztah mezi dvěma členy vlády Bohuslava Sobotky. Nejprve ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček označil tvrzení v článku Babišovy Mladé fronty Dnes o léčbě kmenovými buňkami za lživá a postavil se proti politizaci odborných problémů. Reakce Andreje Babiše na sebe nenechala dlouho čekat a ministr financí kontroval na Twitteru nezvykle tvrdými urážkami. 

 

„V okamžiku, kdy noviny našeho koaličního partnera a server iDnes.cz otevřeně lže a jako rukojmí si bere pacienty, diabetiky a nemocné, kterým hrozí amputace nohy, jako ministr a lékař už mlčet nemohu,“ prohlásil dnes na brífinku ministr. Reagoval tak na tvrzení, že prý „chce léčit diabetiky nepovolenými kmenovými buňkami“, a doložil, že takový návrh v příslušné vyhlášce obsažen není. Server iDnes.cz se už byl nucen za chybu omluvit.

Ministra na brífinku podpořil jeho náměstek Tom Philipp, který je nominován KDU-ČSL, a to spolu s místopředsedou odborné angiologické společnosti docentem Miroslavem Bulvasem. Krátce po skončení brífinku zveřejnil Andrej Babiš tweet tohoto znění: „Šnajdroid Němeček by měl urychleně nastoupit protialkoholickou a psychiatrickou léčbu.“

Zdravotnický deník požádal Svatopluka Němečka o reakci, neboť se jedná v České republice o zcela bezprecedentní veřejně prezentovaný urážlivý útok, který adresoval jeden člen jinému členovi téže koaliční vlády. „Když nemůžete argumentovat fakty, zůstanou urážky. Je pod mou úroveň na něco takového vůbec reagovat,“ napsal nám ministr zdravotnictví.

Nyní bude záležet na postoji premiéra Sobotky. Nejde o pouhý spor mezi členy vlády, který by šel po „sobotkovsku“ zahrát do ztracena. Je to otevřený tvrdý souboj kdo s koho. Premiér nehraje jenom o zdánlivý „klid na práci“, ale také o tvář sociální demokracie. Takto člena vlády totiž neuráží ani opozice. Mírou sprostoty se tweet Andreje Babiše může srovnávat snad jen s pověstnou vytříbeností vyjadřování prezidenta Miloše Zemana.  Naše země v posledních dnech tak překročila zase další Rubikon (ne)slušného chování.

O tom, jak to bylo s návrhem na zařazení léčby kmenovými buňkami, jsme psali již před několika dny zde.

Tomáš Cikrt