Slovenský prezident Kiska vystoupil proti praktikám ve zdravotnictví a nevýhodným transakcím. Foto: Facebook/Andrej Kiska

Kiska: Těžko mluvit o nedostatku peněz ve zdravotnictví, když se krade

Slovenský prezident Andrej Kiska kritizoval politické nominace a nevýhodné transakce ve zdravotnictví, které v uplynulých dnech vyústily v personální rošádu v jednobarevné vládě sociálních demokratů (Směr-SD) premiéra Roberta Fica a v čele sněmovny. Ve včerejším projevu před poslanci parlamentu hlava státu vybídla vládní i opoziční politiky, aby se zasadili o potírání nekalých praktik v systému péče o pacienty.     

 

Kiskovo vystoupení ve sněmovně následovalo po aféře s údajně předraženým nákupem techniky do státem kontrolované nemocnice v Piešťanech, po které odstoupily ze svých funkcí ministryně zdravotnictví Zuzana Zvolenská a místopředsedkyně sněmovny Renáta Zmajkovičová, která byla šéfkou dozorčí rady zmiňované nemocnice. Na post šéfa parlamentu zase rezignoval místopředseda vládních sociálních demokratů (Směr-SD) Pavol Paška, který ale odmítl výtky opozice, že se podílel na nevýhodných dodávkách zboží pro zdravotnická zařízení.

„Jen stěží můžeme občany přesvědčovat, že největším problémem ve zdravotnictví je nedostatek peněz, pokud bude stát tolerovat nebo nedokáže uhlídat nehospodárné nakládaní (s penězi), nesrozumitelné obchody nebo přímo rozkrádání veřejných zdrojů ve zdravotnictví,“ prohlásil Kiska, který do prezidentského úřadu nastoupil letos v červnu. Značná část Slováků je podle něj přesvědčena, že ve zdravotnictví fungují na prvním místě politické zájmy, zájmy dodavatelů nebo pojišťoven a až pak zájmy lékařů a zdravotnického personálu. „Pacient je v našem zdravotnictví až na posledním místě,“ upozornil Kiska.

Za podstatnou příčinu špatného stavu slovenského zdravotnictví označil kromě jiného politické nominace, které v zemi přetrvávají už léta. „Buďme k sobě upřímní – většina z nás zná nějaký případ, že se ve zdravotnictví nakoupilo něco dráž, že se lukrativní lékárny a laboratoře v nemocnicích dostaly do nájmu, že vyrostla soukromá diagnostická zařízení financovaná státní zdravotní pojišťovnou na úkor kvality a financí nemocnic,“ prohlásil prezident.

Hlava státu se také zastala několika tisícovek demonstrantů, kteří se v uplynulých týdnech zúčastnili protestů proti korupci. „Zdravotnictví se týká nás všech. Lidé výjimečně citlivě reagují na obohacování se na nemoci a na lidském neštěstí,“ prohlásil Kiska.

Demonstrace, z nichž poslední se konala v úterý v Bratislavě, zorganizovali opoziční poslanci v reakci na aféru s plánovanou dodávkou diagnostického přístroje za údajně přemrštěnou cenu do piešťanské nemocnice. Přístroj měla dodat firma, v níž v minulosti působil už bývalý předseda parlamentu Paška, kterého opozice kvůli jeho dřívějším podnikatelským aktivitám označila za nekorunovaného krále slovenského zdravotnictví.

-čtk-