Předseda Asociace krajů Michal Hašek dostal od svého stranického kolegy, ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka příslib pomoci v investicích v přechodovém příštím roce, kdy staré fondy EU už a nové ještě nebudou k dispozici. Foto: michal-hasek.eu

Kraje ve výhodě: stát jim příští rok dá peníze na jejich nemocnice

Ministerstvo zdravotnictví pošle příští rok peníze na investice do regionálního zdravotnictví. Počítá s tím, že v každém kraji by mohlo podpořit zhruba 50 miliony korun investici do krajských nemocnic. Novinářům to dnes ve Zbirohu na Rokycansku na jednání Asociace krajů řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). 

 

„Rozhodli jsme se, že nechceme podporovat jen přímo řízené nemocnice, ale i ty regionální,“ řekl. Ministerstvo je podle něj připraveno přijímat z krajů investiční projekty a po vyhodnocení je případně podpořit. Jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) připomněl, že příští rok bude pro kraje přechodový. „Končí možnost čerpání starých fondů EU, včetně fondů na investice do krajských nemocnic, a pro nové období ještě nejsou schválené programy a vypsané výzvy,“ řekl Hašek. Finanční pomoc státu tak krajům pomůže kontinuálně pokračovat v investicích do rozvoje regionálního zdravotnictví.

Němeček krajům také slíbil navýšení úhradové vyhlášky tak, aby od příštího roku pokryla pětiprocentní zvýšení tarifních platů ve veřejných nemocnicích. Ještě ve čtvrtek podle něj tým, který na vyhlášce pracuje, posílil objem financí pro nemocnice. „Zvýšili jsme v návrhu koeficient pro financování nemocničních ambulancí o další 2,5 procenta, což je přínos asi 650 milionů navíc pro nemocnice. Částka se teď bude blížit ke čtyřem miliardám. Za situace, kdy potřeba na vykrytí platů je 3,1 miliardy, tak by to mělo být dostatečné,“ shrnul Němeček. Pokud by u některých zařízení vznikly problémy, bude ministerstvo podle něj připraveno je individuálně s pojišťovnami řešit.

-čtk-