Prezident České lékařské komory Milan Kubek. Kromě něj mohou více než dvakrát za sebou kandidovat i viceprezidenti a členové představenstva komory. Kritici tvrdí, že tím trpí demokracie stavovské organizace. Foto: Tomáš Cikrt

„Lex Kubek“ prošel, prezident komory může potřetí za sebou kandidovat

Prezident České lékařské komory Milan Kubek bude moci funkci obhajovat i pro další volební období. Delegáti sjezdu komory dnes po poměrně vzrušené debatě přijali změnu volebního řádu, která to umožní. Úprava zrušila dosavadní pravidlo, podle níž mohli někteří funkcionáři komory včetně prezidenta, viceprezidenta a členů představenstva kandidovat nejvýše dvě období po sobě. Kritici označili změnu za účelovou. 

 

„Nezastírám, že jedním z hlavním důvodů je umožnit nynějšímu prezidentovi, pokud projeví zájem, kandidovat v dalším funkčním období,“ řekl předkladatel návrhu a člen vedení komory Miloš Voleman. Podotkl, že dobře fungující podnik se nezbavuje kvalitních manažerů. Voleman připomněl, že všichni funkcionáři, kterých se úprava týká, jsou i odvolatelní.

Delegát sjezdu Aleš Herman označil návrh za „lex Kubek“. „V demokratické společnosti by se neměla měnit pravidla, když se to někomu hodí,“ přidala se ke kritikům Jaroslava Švandrlíková.

Řada účastníků připomínala, že o úpravě se diskutovalo v minulosti snad na každém sjezdu komory, nikdy ale nebyl schválen. Prodlužovala se tedy funkční období až na nynějších pět let. Dnes pro návrh hlasovalo 175 delegátů, proti jich bylo 113 a 15 se hlasování zdrželo. Volební sjezd komory se má konat příští rok. Kubek už dřív potvrdil, že pokud změna projde, kandidovat by chtěl.
-čtk-