"Vo verejnej diskusii o zdravotníctve je Viliam Čislák nepoškvrnený panic," napsal o novém slovenském ministru zdravotnictví deník Sme. Foto: MZ SR

Nový slovenský ministr zdravotnictví také pracoval pro Pentu

Novým slovenským ministrem zdravotnictví se stal dosavadní státní tajemník tohoto rezortu Viliam Čislák. Ministrem v jednobarevné vládě sociálních demokraté (Směr-SD) premiéra Roberta Fica ho včera jmenoval prezident Andrej Kiska. Krátce předtím hlava slovenského státu přijala demisi ministryně zdravotnictví Zuzany Zvolenské. 

 

Zvolenská po výzvě Fica odstoupila z funkce kvůli podezření z předraženého nákupu techniky státem kontrolovanou nemocnicí v Piešťanech. Podle slovenských médií nemocnice zakoupila počítačový tomograf za 1,6 milionu eur (kolem 44 milionů korun), tedy za třikrát vyšší cenu, než se podobné přístroje prodávají v Česku. Vedení piešťanské nemocnice nákup přístroje sice obhajovalo, zároveň ale oznámilo, že se transakci pokusí zrušit.

Dvaačtyřicetiletý Čislák se náměstkem Zvolenské stal krátce po nástupu Ficovy vlády do úřadu na jaře roku 2012. Předtím působil na různých postech ve zdravotnictví, zastával rovněž funkci manažera pro zdravotní péči v provozovateli nemocnic Svet zdravia, který patří finanční skupině Penta. Protuto skupinu pracovala i exministryně Zvolenská.
Kvůli zmiňovanému nákupu techniky piešťanskou nemocnicí z postu místopředsedkyně parlamentu za Směr-SD odstoupila Renáta Zmajkovičová, která byla šéfkou dozorčí rady této nemocnice.

Opoziční politici v reakci upozornili, že z funkce by měl odejít také šéf parlamentu a místopředseda Směru-SD Pavol Paška, kterého označili nekorunovaným králem slovenského zdravotnictví. Paška, který v minulosti působil ve firmě Medical Group SK, jež uspěla v údajně nevýhodném tendru na dodávku přístroje do piešťanské nemocnice, kritiku odmítl. Zároveň oznámil, že hodlá na opoziční politiky podat trestní oznámení za pomluvu a křivé obvinění. Medical Group SK podle slovenských medií dodala přístroje i jiným zdravotnickým zařízením na Slovensku.
-čtk-

Přidáváme citát z deníku Sme, kde komentátor Peter Schutz napsal:

„Vo verejnej diskusii o zdravotníctve je Viliam Čislák nepoškvrnený panic. Nikto netuší, čo si myslí o liekovej politike, o systéme DRG a čo bude presadzovať. Jediný bod v životopise, ktorý Čisláka kvalifikuje na post ministra, je tak skutočnosť, že ho zamestnávala Penta.“

-red-
Podívejte se, co soudí o odchodu ministryně Zvolenské a jejím „odkazu“ expert z Health Policy Institute Tomáš Szalay v našem rozhovoru.