Akreditaci WMDA má z více než 70 registrů světa pouhých 16 registrů, v zemích střední a východní Evropy pak žádný, s výjimkou jediného - v Plzni.

Plzeňský registr dárců kostní dřeně obhájil prestižní akreditaci

Český národní registr dárců dřeně (ČNRDD), který vznikl v roce 1992 při hematoonkologii plzeňské fakultní nemocnice, obhájil prestižní mezinárodní akreditaci Světové asociace dárců dřeně (WMDA). Komplexní akreditaci získal registr poprvé v roce 2005 jako čtvrtý na světě po registrech z Francie, USA a Velké Británie. Obhájil ji v roce 2010 a nyní opět na další čtyři roky, informovala včera ČTK Vladimíra Štěpánková z registru. 

 

„V současné době má akreditaci WMDA z více než 70 registrů světa pouhých 16 registrů, v zemích střední a východní Evropy pak žádný,“ uvedla. ČNRDD, který buduje databázi dobrovolných dárců kostní dřeně a pomáhá hledat vhodné dárce pro nepříbuzenské transplantace, patří k nejúspěšnějším registrům kostní dřeně na světě. V září uvedl, že má 50.000 dobrovolných dárců, ke konci října už evidoval 50.528 lidí ochotných darovat své krvetvorné buňky. Transplantace kostní dřeně je často jedinou možností pro záchranu člověka trpícího leukemií či jinou vážnou poruchou krvetvorby. Na celém světě je v podobných registrech přes 24,8 milionu dárců. Kromě ČNRDD je v Česku ještě registr při IKEM, dohromady evidují kolem 70.000 dárců.

Udělení akreditace znamená splnění přísných kritérií pro nábor dárců dřeně, vyšetření jejich transplantačních znaků, zajištění bezpečnosti a kvality odběrů krvetvorných buněk a dalších organizačních, etických, právních a finančních souvislostí. „Vlastní audit, který rozhoduje o udělení akreditace, je velmi detailní a náročný. Je tak více než zřejmé, že ČNRDD poskytuje služby, které mají garantovanou kvalitu podle nejpřísnějších mezinárodních standardů,“ dodala Štěpánková.

ČNRDD podle aktuálních údajů ze svých internetových stránek od roku 1992 uskutečnil 534 odběrů od svých registrovaných dárců, z toho 366 pro pacienty v ČR. Zprostředkoval i stovky odběrů od zahraničních dárců po pacienty v Česku.

-čtk-

Činnost ČNRDD od roku 1992 do 31. října 2014

Počet odběrů dárců ČNRDD celkem

534

Z toho pro pacienty v ČR

366

Z toho pro pacienty v zahraničí

168

Počet odběrů zahraničních dárců pro pacienty ČR

635

Celkový počet odběrů zprostředkovaný ČNRDD

1169

Zdroj: ČNRDD, www.kostnidren.cz