Senátorka Alena Dernerová (Severočeši.cz), která před více než pěti lety na údajně předražené přístroje upozornila,míní, že podaná obžaloba neřeší podstatu věci. Foto: Tomáš Cikrt

Soud začne zřejmě na jaře řešit přístroje Krajské zdravotní

Pravděpodobně příští rok na jaře začne ústecký krajský soud řešit kauzu údajně předražených přístrojů a zakázek v Krajské zdravotní. Obžaloba leží u soudu od letošního února, kvůli velké vytíženosti ale soud ještě hlavní líčení nenařídil, řekl ČTK mluvčí soudu Jan Tichý. Státní zástupce obžaloval pětici bývalých i současných manažerů společnosti, která spravuje pět nemocnic v Ústeckém kraji, z porušování povinností při správě cizího majetku a pletich při veřejné soutěži a dražbě. Údajně způsobili škodu 120 milionů korun. Mezi obžalovanými je i současný ředitel společnosti Petr Fiala. 

 

Případ nákupů přístrojového vybavení za více než 400 milionů korun sahá do roku 2008. Krajská zdravotní na něj získala dotaci z Regionálního operačního programu Severozápad. Podle žalobce manažeři stanovili taková kritéria veřejné zakázky, která vedla k zásadnímu omezení účasti soutěžitelů a v konečném důsledku k účasti pouze jednoho soutěžitele. Jediným, kdo tehdy splnil podmínky, bylo konsorcium firem Hospimed a Puroklima. Cenovou nabídku v celkové výši 417 milionů Kč pak podle policie akceptovali, přestože měli vědět, že Krajská zdravotní mohla nakoupit zdravotnické přístroje vlastními silami, ve stejné kvalitě i rychlosti a ekonomicky efektivněji. Podle obžaloby tak způsobili škodu 82 milionů Kč.

Dlouhou dobu mezi podáním obžaloby a nařízením hlavního líčení zdůvodňuje soud tím, že případ nejprve dostala na starost soudkyně, která záhy odešla na mateřskou dovolenou. Její agendu dostal na starost jiný soudce. „Kolega v současné době nařizuje hlavní líčení v jednotlivých věcech podle pořadí jejich nápadu, tedy podle jejich ‚stáří‘, nyní tudíž ve věcech, které napadly v letech 2012, respektive 2013. Předpokládá, že hlavní líčení nařídí nejpozději na druhé čtvrtletí příštího roku,“ řekl Tichý. Soudce podle něj nyní studuje spis, který je mimořádně obsáhlý. Čítá 20.000 stran.

Delší dobu do nařízení hlavního líčení způsobilo i to, že ústecký soud chtěl předat případ jinému soudu. Manželka jednoho z obžalovaných je podle Tichého lékařkou soudce ústeckého soudu. „Krajský soud nicméně konstatoval, že se nejedná o skutečnost, která by měla zdůvodnit odnětí věci zdejšímu soudu a její přikázání soudu jinému,“ doplnil Tichý.

Podle senátorky Aleny Dernerové (Severočeši.cz), která před více než pěti lety na údajně předražené přístroje upozornila, neřeší podaná obžaloba podstatu věci. „Myslím, že se policie měla zabývat tím, kam desítky milionů za přístroje směřovaly. Věřím, že u soudu se to prokáže,“ řekla ČTK Dernerová.
Kromě údajně předražených přístrojů se obžaloba týká i sedmi podlimitních výběrových řízení na expertní poradce při přípravě dotačních žádostí do ROP Severozápad. Podle kriminalistů byla obvyklá cena za vypracování projektové dokumentace v dané době u obdobných projektů řádově několikanásobně nižší. Zpracované projekty navíc neodpovídaly svojí kvalitou požadovaným standardům, přesto však obvinění souhlasili s proplacením nedůvodně vysokých faktur. Tím měli způsobit firmě škodu 38,5 milionu korun.

Kromě Fialy se obžaloba týká dalších čtyř členů tehdejšího představenstva, Eduarda Reichelta, Tomáše Indry, Reného Budjače a Miloslava Řeháka. Všichni už dříve jakékoli pochybení odmítli.
-čtk-