PharmDr. Lubomír Chudoba se na svého kolegu MUDr. Milana Kubka opravdu zlobí. Lékárníci dostanou jako kompenzaci namísto 30 jenom 12 korun. Zejména malé lékárny na venkově jsou na kraji ekonomické propasti a cítí podobné útoky ze strany představitele lékařů velmi osobně jako nekolegiální a nespravedlivé. Foto: Tomáš Cikrt

Spor prezidentů: Ať chcípne sousedova koza? Nepřijatelné, zlobí se Chudoba

Prezidenta České lékárnické komory Lubomíra Chudobu nazlobilo vyjádření prezidenta České lékařské komory Milana Kubka, který napadl kompenzaci zrušených regulačních poplatků v lékárnách. V Kubkově  zprávě, přednesené na sjezdu lékařské komory, se doslova uvádí: „Naopak za vyhozené peníze považujeme 12 Kč, které budou lékárny inkasovat od pojišťoven za každý vystavený recept. Lobby majitelů lékáren si dokázalo na ministerstvu vyjednat kompenzaci za poplatky, které v drtivé většině lékárny vůbec nevybíraly“.

 

Prezident lékárníků v reakci na toto vyjádření sepsal prohlášení, které přinášíme v plném znění.

 

Ať chcípne sousedova koza? Nepřijatelné.

 

Prezident České lékařské komory vyjádřil prostřednictvím médií názor, že by lékárníkům neměly být kompenzovány zrušené regulační poplatky ani ve výši 12 korun za recept, místo aktuálních

30 korun. Uvádí přitom, že plnou kompenzaci prý nedostali ani praktičtí lékaři pro děti a dorost. Nepřísluší mi hodnotit schopnost Lékařské komory prosadit spravedlivou kompenzaci pro část svých členů. Zásadně ale odmítám přízemní požadavek, aby tedy „chcípla koza“ i těm ostatním, v tomto případě lékárníkům.

Lékárny v České republice regulační poplatky vybírají, část z nich je pak pacientům kompenzuje. S touto primitivní marketingovou praktikou začaly kraje a rychle se přidal i největší lékárenský řetězec. Státními orgány bylo bohužel toto obcházení zákona posvěceno. V nastalé situaci byly okolní lékárny nuceny reagovat, často za velmi drastických personálních a provozních podmínek. Jinak byla ohrožena jejich vlastní existence. Doktor Kubek, pro něj naštěstí, evidentně nikdy nic takového nezažil. Vyjadřuje se opět k tématu, kterému nerozumí. Není to poprvé a pravděpodobně ani naposledy. Je to škoda, neboť zmíněné vyjádření může devalvovat mnohé rozumné a oprávněné požadavky lékařů.

 

PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory