Indický vesničan Roop Chand Srivasta je vdovec. Ukazuje obrázek své manželky, která zemřela poté, co podstoupila hromadnou sterilizaci. Foto: Sky News

Sterilizace jedem na krysy – nebezpečný nápad zabíjel v Indii

Protizánětlivé tablety, které použil lékař při sterilizaci několika desítek žen na východě Indie, údajně obsahovaly chemickou látku používanou v jedu na krysy. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura Reuters. Lékař R. K. Gupta před týdnem podal tyto tabletky při sterilizaci více než osmi desítkám žen, z nichž nejméně 15 zemřelo a desítky dalších jsou kvůli komplikacím stále v nemocnici. 

 

Předběžné testy prokázaly přítomnost fosfidu zinečnatého, uvedl Siddhárta Pardeši, zástupce správního úřadu oblasti Bilaspúr. Úřad podle něj nechal pilulky otestovat poté, co se tato chemická sloučenina našla v nedaleké farmaceutické firmě Mahavar Pharmaceuticals (MP). Ta je prý nyní v centru pozornosti vyšetřovatelů případu hromadné sterilizace. Další testy vzorků zaslaných do laboratoří v Dillí a Kalkatě by měli přítomnost fosfidu definitivně potvrdit či vyvrátit. „Příznaky pacientů ale skutečně ukazují na otravu fosfidem zinečnatým,“ dodal Pardeši.

Ve čtvrtek do místní nemocnice dorazilo několik dalších lidí z okolních vesnic s podobnými známkami otravy, jaké se vyskytly u předchozích pacientů. Stěžovali si na zvracení, závratě a otoky. Noví pacienti nenavštívili sterilizační tábor, požili prý ale léky firmy MP.

Vláda státu Čhattísgarh už oznámila, že zabavila asi 200 tisíc tablet antibiotika Ciprocin 500, které používal lékař Gupta při sterilizaci, a asi čtyři miliony dalších balení léčiv od farmaceutické společnosti MP. Policie už prý také zadržela ředitele firmy Rameše Mahavaru a jeho syna. Oba se prý ale cítí být nevinni. Už od čtvrtka je ve vězení také Gupta.

Indie je na špici v počtu sterilizovaných žen. Snaha o regulaci růstu počtu obyvatel vedla v minulosti k řadě drakonických opatření. Růst indické populace ale i tak zůstává jedním z nejvyšších na světě.

Sterilizace je mezi indickými ženami značně populární, neboť je levná a účinná. Některé indické státy dokonce za podstoupení zákroku nabízejí takové výhody, jako je automobil či různé domácí elektrospotřebiče. Ročně tento zákrok podstoupí miliony žen.
-čtk-