ÚOHS potrestal lékový ústav za devět let starou kauzu.

SÚKL dostal od ÚOHS pokutu sto tisíc, za dávnou chybu

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu sto tisíc korun. Chyboval před devíti lety v zakázce na rekonstrukci obvodového pláště své administrativní budovy. ČTK to řekl včera předseda ÚOHS Petr Rafaj. Rozhodnutí už nabylo právní moci. 

 

SÚKL při vypsání zakázky v rozporu se zákonem uvedl odkazy na některé konkrétní zboží. Firmy například musely k prokázání kvalifikace předložit jako referenci nejméně dvě stavby, kde použily jako obkladový materiál panel Kingspan. Podle Rafaje to nebylo odůvodněno předmětem veřejné zakázky.

SÚKL dál chybně stanovil pro hodnocení nabídek podkritérium s názvem zkušenost dodavatele s rekonstrukcí obvodových plášťů panely Kingspan. To se podle Rafaje nevztahuje k ekonomické výhodnosti nabídky firem, ale k technické kvalifikaci.
„Tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky,“ uvedl Rafaj. Vítězem zakázky se stala společnost Elora Group s. r. o.

Podle zjištění Zdravotnického deníku se však jedná o záležitost několik let starou. Patrně se týká akce z roku 2005, kdy ústav vedl MUDr. Milan Šmíd. SÚKL pokutu, která mohla být daleko vyšší, nerozporoval.

-čtk, red-