VUAB se zabývá třemi oblastmi: 1. biotechnologickou výrobou Nystatinu (léčivá látka pro výrobu antimykotických léčivých přípravků), 2. výrobou generik a 3. vývojem a výrobou léčivých látek a platinových specialit pro výrobu protinádorových léčiv. Na obrázku je molekula oxaliplatinu. Foto: archiv

V Brně budou vyrábět cytostatické látky pro finální producenty

Brněnský závod farmaceutické firmy VUAB Pharma je jediným českým výrobcem, který se nyní pouští do komerční výroby cytostatik, látek, které se používají v lécích proti rakovině. Jejich vývoj trval deset let a společnost předpokládá, že na trh se dostanou po překonání dalších administrativních bariér v roce 2016, řekl dnes novinářům generální ředitel Jan Mengler. 

 

Společnost, která sídlí v Roztokách u Prahy, koupila závod v bývalém areálu brněnské Lachemy před čtyřmi lety a kompletně jej zrekonstruovala a upravila pro potřeby výroby, investice dosáhla desítek milionů korun. Na vysoce automatizované výrobě se přímo v Brně podílí sedm zaměstnanců.

„Vzhledem k tomu, že jde o toxické a mutagenní látky, nemohli jsme výrobu umístit do našeho závodu v Roztokách. Přestože se zde léky vyráběly v minulosti, museli jsme znovu získat všechna potřebná povolení, vyvinout vlastní a patentově chráněné výrobní postupy a zároveň splnit všechny podmínky dané Státním ústavem pro kontrolu léčiv,“ řekl Mengler.

V Brně se vyrábí dvě cytostatické substance Oxaliplatin a Dacarbazin, které se používají při chemoterapiích. Společnost je bude prodávat výrobcům finálních léků, v budoucnu by léky chtěla vyrábět sama. „Pracujeme nejen na vývoji konečných lékových forem, ale také na nových formách podání a vývoji nových molekul,“ poznamenal Mengler. Léky se podávají pacientům nitrožilně, v budoucnu by je mohli přijímat například v tobolkách. „Organismus na to reaguje rozdílně,“ řekl Mengler. Důvodem dalšího vývoje je velká konkurence na trhu s léky proti onkologickým onemocněním.
„Snažíme se pracovat i na odstraňování platiny ze životního prostředí, jedná se o těžký kov. Máme prototyp technologie, díky níž lze recyklovat platinu z prošlých léků či z moči pacientů. Většinou totiž končí v čističkách a zatěžuje životní prostředí,“ řekl Mengler. Další snahou je vyvinout diagnostiku, která by odhalila riziko rakovinného bujení dříve než v patologickém stádiu.

VUAB Pharma kromě cytostatik vyrábí také antimykotika, téměř 90 procent exportuje, a suché injekce, které se využívají přímo v nemocnicích jako hormony, anestetika či antibiotika. Loňské tržby činily 303 milionů korun, zisk 26 milionů Kč.
-čtk-