Ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta si za rozhodnutím o pokutě stojí. Foto: MZCR

Vysoké odměny lékařů za účast ve studii byly potrestány rekordní pokutou

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vyměřil společnosti Teva Pharmaceuticals CR, s.r.o. rekordní pokutu ve výši 950 tisíc korun, a to za porušení § 5b odst. 4 zákona o regulaci reklamy. Sankcionovaná firma poskytovala lékařům finanční odměnu – tzv. prospěch vyšší než nepatrné hodnoty – ve dvou po sobě jdoucích obdobích v rozmezí let 2011 – 2014. Za „nepatrnou hodnotu“ přitom považuje SÚKL částku 1500 korun na odborníka a rok. Firma se brání, že se lékaři podíleli na studii o léku proti bolesti a peníze inkasovali za vyplňování dotazníků.   

 

V prvním období od listopadu 2011 do května 2012 se finanční odměna pohybovala v rozmezí pro jednotlivce od 6 tisíc do 362 400 korun, přičemž odměnu ve výši nad sto tisíc korun obdrželo 13 z celkového počtu 41 zúčastněných odborníků.

V druhém období  od listopadu 2012 do dubna 2014 se finanční odměna pohybovala v rozmezí pro jednotlivce od 4 800 do 337 200 korun, přičemž odměnu ve výši nad sto tisíc korun obdrželo 12 z celkového počtu 35 zúčastněných odborníků.

Finanční odměna, kterou lékaři přijali, byla podle SÚKL podmíněna předepisováním léčivých přípravků společnosti Teva Pharmaceuticals CR, s.r.o. s obsahem látky fentanyl. Ta je určena k léčbě silné chronické bolesti, která může být adekvátně zvládnuta pouze opioidními analgetiky, což jsou návykové látky. Musí se proto předepisovat na recepty s modrým pruhem (také je jim říká opiátové recepty) a přísně evidovat.

„Realizováním této studie mohlo dojít k hazardování s lidským zdravím, pokud by lékaři s vidinou zisku předepsali léčivý přípravek, navíc obsahující návykovou látku, který by nebyl pro pacienta vhodný a potřebný.  Rozhodování odborníků-lékařů tak bylo ovlivněno slibem, nabídkou a poskytnutím prospěchu, který zákon o regulaci reklamy nepřipouští,“ zdůvodnil svůj postup SÚKL pro Zdravotnický deník.

Ve studii bylo zařazeno přes pět tisíc pacientů a na 40 lékařů. „Jednalo se o ambulantní specialisty, kteří se podílejí na léčbě středně silné a silné bolesti, například neurology,“ řekl České televizi ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta. Firma tvrdí, že peníze nedostávali lékaři za to, že lék předepíšou pacientovi, ale za práci s vyplňováním potřebných dotazníků. „Čas strávený touto aktivitou byl zcela adekvátně honorován,“ řekla televizi mluvčí firmy Teva Rita Gabrielová. Společnost sice pokutu zaplatila, ale se sankcí nesouhlasí a bude se proti ní bránit. Seznam odměněných lékařů chce SÚKL předat České lékařské komoře, která bude zjišťovat, jestli se prohřešili proti lékařské etice.

-cik-