Třináctičlenný český zdravotnický tým se musí v Kábulu potýkat především se střelnými zraněními a poraněními způsobenými nástražným zařízením. Foto: mise.army.cz/kapitánka Š. B., 12. polní chirurgický tým, Kábul

Čeští chirurgové v Kábulu se nezastaví. Povstaleckých útoků přibývá

Zvýšený počet útoků povstalců v poslední době v afghánském hlavním městě Kábulu a jeho okolí přinesl více práce českému chirurgickému týmu na vojenské základně KAIA. Čeští lékaři a zdravotnický personál se musí během své práce potýkat především se střelnými zraněními a poraněními způsobenými nástražným zařízením. Starají se ale také o běžné zdravotní neduhy vojáků. Řekl to hlavní lékař českého týmu Radek Pohnán. 

 

Vojenská nemocnice, kterou na základně před několika lety postavila francouzská armáda, je nyní pod americkým velením. S Američany přišla i změna v zaměření zařízení. Zatímco v minulosti se lékaři starali i o Afghánce, nyní pečují jen o koaliční vojáky a zaměstnance zahraničních firem. „V současnosti je úkolem tohoto zdravotního zařízení poskytovat všeobecnou péči pro všechny vojáky na základně KAIA a v jejím okolí,“ poznamenal Pohnán.

Nemocnice nyní nemá lůžka pro dlouhodobý pobyt. Jejím úkolem je postarat se o aktuálně zraněné, stabilizovat je a následně vrtulníky přepravit do nemocnice na leteckou základnu Bagrám. „V současné době tak poskytujeme život zachraňující úkony a život zachraňující chirurgii,“ řekl Pohnán. V plánu ale podle něj je navýšení kapacity nemocnice do budoucna.

Zaměření nemocnice znamená pro chirurgický tým nevyváženou a nárazovou práci. „Občas jsou lidé unaveni a občas musíme hledat jinou činnost,“ poznamenal Pohnán. V jeden moment musí někdy přijmout několik pacientů, kteří utrpěli zranění například při útoku nástražného systému. V poslední době měli několik podobných případů.

V nemocnici nyní působí lékaři a pracovníci české, australské a americké národnosti. Češi tvoří třináctičlenný chirurgický tým, ve kterém jsou čtyři lékaři včetně chirurga nebo traumatologa, dále sestřičky a řidiči.

„Standardní činnost vypadá tak, že se staráme o všechny možné neduhy našich vojáků, od běžných onemocnění typu různých infekcí, zažívacích potíží, přes různá nebojová poranění, běžných nesportovních a sportovních úrazů až po ošetřování bojových poranění,“ řekl Pohnán.

Další český lékař, praktická doktorka, je na základně Bagrám, kde se stará o tamní české vojáky. Na Bagrámu působí například strážní rota v síle 150 vojáků, která má na starosti vnější ochranu základny. Pokud by bylo poranění vojáka vážnější, po ošetření by byl přepraven do Česka.

-čtk-