Čína už sice nepovažuje homosexualitu za mentální chorobu, zatím ale neexistují zákony, které by stíhaly diskriminaci sexuálních menšin. Také svazky osob stejného pohlaví nejsou uznávány. Foto: luming88.wordpress.com/Beijing's 'happy couples' launch campaign

Čínská klinika musí odškodnit gaye „léčeného“ elektrickými šoky

Čínský soud včera nařídil psychiatrické klinice, aby vyplatila odškodné gayovi za to, že se ho její lékaři elektrickými šoky snažili změnit v heterosexuála. Informovala o tom agentura AP, podle níž je to vůbec první soudní případ v Číně, který se týká tohoto typu údajné terapie. 

 

Pekingský soud rozhodl, že klinika musí vyplatit kompenzace ve výši 3500 jüanů (12.700 Kč) pacientovi Jang Tchengovi, sdělil právník Li Tuej-lung. Soud uvedl, že nebylo třeba pacienta vystavovat elektrickým šokům, protože homosexualita nevyžaduje léčení. „S výsledkem jsem velmi spokojený, nečekal jsem to. Soud stál na mé straně a podpořil názor, že homosexualita není duševní choroba a nepotřebuje léčení,“ řekl. Podle Janga terapie zahrnovala hypnózu a elektrické šoky, které mu přivodily fyzické i další utrpení.

Jang přiznal, že se na terapii přihlásil dobrovolně v únoru pod tlakem rodičů, kteří chtěli, aby se oženil a měl dítě. Jang rovněž vyjádřil přesvědčení, že verdikt soudu pomůže v Číně při prosazování práv gayů, kteří žádají zrušení podobných nabídek léčby na klinikách, a že přesvědčí rodiče, aby nenutili své homosexuální děti podstupovat podobné zákroky.

V roce 2001 přestala Čína považovat homosexualitu za mentální chorobu, zatím ale neexistují žádné zákony, které by stíhaly diskriminaci sexuálních menšin. Také svazky osob stejného pohlaví nejsou uznávány.

-čtk-