Domácí hospice: pilotní projekt bude. Jen o něco později

Hrazení domácí hospicové péče zůstane zřejmě ještě nějakou dobu hlavně na dárcích. Pilotní projekt, o němž jedná od května Česká společnost paliativní medicíny ČLS JEP (ČSPM) s pojišťovnami, zatím nemá jasné datum spuštění. Původním záměrem byl start začátkem příštího roku, to se však zřejmě nepovede. Jednání se ale podle obou stran ubírají správným směrem, takže by se pilot mohl spustit později v průběhu roku.

 

„Mobilní hospice a pojišťovny sice našly společnou řeč v mnoha tématech, ale spuštění pilotního programu od 1. ledna 2015, jak bylo původně plánováno, je nereálné a nenastane. Zbývá vyřešit ještě příliš mnoho problematických bodů, peníze ale paradoxně nejsou tím, co by dohodě bránilo. Péče mobilních hospiců proto stále zůstává nehrazená ze zdravotního pojištění a je závislá na dárcích, veřejných sbírkách, grantech a dotacích. Navíc kvůli pozornosti, které se na podzim dostalo jednáním s pojišťovnami, mobilním hospicům reálně hrozí problém s financováním roku 2015, protože část veřejnosti i dárců zachytila zprávu o úhradě ze zdravotního pojištění a nabyla dojmu, že se v oblasti financování mobilní paliativní péče něco změnilo k lepšímu,“ uvádí Marek Uhlíř, ředitel pražského hospice Cesta domů.

Ačkoliv se ale jednání protahuje, i pojišťovny potvrzují, že s realizací projektu počítají. „Do pilotního projektu by podle předběžných předpokladů mělo být zařazeno až sedm zařízení z různých částí České republiky. VZP ČR opakovaně řekla, že počítá s účastí,“ zdůrazňuje mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Právě počet hospiců zapojených do pilotu je ovšem jedním z bodů, na němž ještě strany nenašly jasnou shodu. Společnost paliativní medicíny usiluje o zařazení mobilních hospiců v Brně, Zlíně, Praze, Praze západ, Třebíči a Rajhradě, Ostravě a Červeném Kostelci. Jednání se přitom vedou hlavně o hospici Ondrášek v Ostravě, což je jediné mobilní zařízení poskytující paliativní péči dětem v ČR a odborná společnost o jeho zařazení do projektu velmi stojí. „Tento hospic má hodně pacientů a část z nich jsou děti, takže i pro pojišťovnu by šlo o zařízení, na němž mohou ověřit nákladovost péče a další věci,“ uvedl pro Zdravotnický deník Marek Uhlíř.

Start během roku 2015

Jak vlastně služby mobilního hospice vypadají? Poskytují v domácím prostředí lékařskou, sociální a psychickou pomoc umírajícím a jejich rodinám, přičemž zdravotnický tým či jiná forma podpory jsou v případě potřeby dostupné 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Celkem 22 organizací loni pečovalo o 1106 terminálně nemocných pacientů, z nichž šest byly děti. Obvykle má mobilní hospic pacienta v péči po dobu dvou týdnů, čtvrtina až třetina pacientů jsou podle Marka Uhlíře lidé v produktivním věku.

Ačkoliv v řadě zemí, jako je Rakousko, Německo či Británie dostávají domácí hospice peníze z veřejných zdrojů, u nás nemá smlouvu s pojišťovnou žádný z nich. Náklady na den péče, které se pohybují kolem 1850 korun, jsou přitom mnohem nižší než na jakémkoliv lůžku v nemocnici. „Lůžkový hospic má náklad na pacienta na lůžko kolem 2800 korun, přičemž od pojišťovny dostane 1300 korun za pacienta za den. Zbytek je z veřejné sbírky, darů, grantů. Nejdražší typ péče, který si umíme představit, jsou superspecializovaná lůžka v centrech typu Ústav hematologie a krevní transfuze nebo IKEM. Většinou jsou v Praze a my máme pacienty, které z těchto pracovišť přejímáme. Když přijmeme pacienta z ÚHKT, šetříme pojišťovně něco mezi 50 až 100 tisíc korunami za den – a to díky tomu, že se složí pár lidí na to, že náš náklad 1900 korun za pacienta pokryjí. Asi třetina lidí, které máme v péči, mají nějakou lineární medikaci, oxygenoterapii, septické stavy. Ti by zřejmě leželi na JIP (14 tisíc za pacienta a den) nebo ARO (40 tisíc za pacienta a den). Zbytek lidí by byl na interním lůžku, které v Praze stojí 3400 za pacienta a den. Úspora je tedy jasná a navíc člověk dostává odbornou, ale i lidsky přívětivou péči,“ řekl v nedávném rozhovoru pro Zdravotnický deník Marek Uhlíř (celý rozhovor si můžete přečíst zde).

Předběžnou dohodu na úhradě péče už se podařilo najít – částka by se měla pohybovat v rozmezí 1150 až 1450 Kč za pacienta a den. „V jednání nejsou žádné zásadní překážky, jde jen o to, že se nestihne původní termín. Čtyři měsíce nám totiž trvalo, než jsme se shodli na kompromisní úhradě. To se podařilo a pojišťovnám za to patří velká pochvala. Zároveň nás ale čeká ještě velké jednání o metodice, zasazení a zarámování projektu. Nyní potřebujeme hlavně vědět, co pojišťovna od pilotního projektu očekává a jak bude hodnotit, zda byl úspěšný či ne. Další věc je vyřešit návaznost na ambulantní specialisty, praktické lékaře a zdravotnickou síť okolo. To bude trvat měsíce. Musíme vyřešit, jakým způsobem pacienti vstupují do pilotního projektu a jakým způsobem z něj mohou vystoupit jinak, než že zemřou. Musíme vědět, co s pacienty, které nemocnice propustí do naší péče a my zjistíme, že nemůžou vstoupit do pilotního projektu, protože nejsou indikovaní podle klinických kritérií,“ podotýká Marek Uhlíř.

Podle VZP jednání probíhají naprosto standardně. Pojišťovna zároveň upozorňuje na to, že stihnout projekt od ledna nebylo příliš reálné. „Pokud ČSPM původně plánovala spuštění programu od 1. ledna 2015, pak se měla o reálnosti tohoto termínu jednak poradit s partnery, se kterými o programu jedná, a za druhé také urychlit celý proces tím, že by například hned ve chvíli, kdy předložila své úhradové požadavky, doložila rovněž přesnou kalkulaci, na které byly tyto požadavky založeny. I kvůli tomu se spuštění programu oddálilo. Nicméně za VZP mohu prohlásit, že počítáme se spuštěním programu od roku 2015. Nadále jsme přesvědčeni, že nic nestojí v cestě tomu, aby se tak v příštích 12 měsících skutečně stalo, a aby tak byl tento námi předpokládaný a veřejně oznamovaný termín dodržen,“ podotýká Oldřich Tichý. Zároveň doplňuje, že přilepšení se v nadcházejícím roce dočkají kamenné hospice. VZP totiž počítá pro rok 2015 s navýšením úhrad na hospicovou péči o 8,3 procenta oproti roku 2013, což je celkem 110 milionů korun navíc.

Michaela Koubová