ICRC včera představilo novou strukturu. Ze 17 výzkumných týmů bude 16, změny by měly pomoci dosáhnout na granty. Foto: koláž ZD

ICRC změní strukturu. Zvýší tak šanci na získání grantů

Mezinárodní centrum vědeckého výzkumu (ICRC) Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně změní strukturu výzkumných týmů. Ze 17 jich bude 16 a pro méně úspěšné vznikne takzvaný výzkumný inkubátor, který je bude podporovat. Cílem změny je přínos výzkumu, ale také naděje na získání grantů z mezinárodních zdrojů, sdělil včera ředitel centra Gorazd Stokin. Vedení centra představilo novou strukturu v Brně na společném setkání své vědecké rady s dozorčí radou a vedoucími vědeckých týmů. 

 

Setkání členů obou rad a vedoucích se uskutečnilo poprvé od roku 2012, kdy bylo centrum slavnostně otevřeno. Do Brna přicestovali vědci z kliniky Mayo v americkém Rochesteru, ale i ze Sanfranciské univerzity, Dukeovy univerzity, Yaleovy univerzity, Minnesotské univerzity, Jihofloridské univerzity, Cincinnatské univerzity, Univerzitního klinického centra v Lublani, britské Cambridgeské univerzity, Edinburské univerzity, londýnské univerzity UCL, pařížské École Normale Supérieure (ENS) a argentinské univerzity v Buenos Aires. Společně jednali o dalším směřování výzkumníků centra.

Výzkumné týmy byly dosud rozděleny jen podle zaměření na neurologické, kardiologické a aplikované. „Nově budeme rozlišovat, jak ve výzkumu pokročily,“ uvedl Pavel Gejdoš z ICRC. Namísto 17 týmů bude už jen 16, protože jeden ani nezačal pracovat kvůli nedostatečnému personálnímu obsazení. Na podporu méně úspěšných týmů bude fungovat inkubátor, který by jim měl pomoci.

Nová struktura má vést k lepší možnosti získat peníze z mezinárodních zdrojů. „Společné výzkumy plánujeme minimálně do roku 2020. S centrem si vyměňujeme zkušenosti a poznatky brněnských kolegů dobře doplňují ty naše v USA,“ řekl profesor Yonas Geda z kliniky Mayo. Společně s brněnským centrem se nyní uchází o peníze z evropského programu na financování vědeckých projektů v letech 2014 až 2020 v celkové hodnotě kolem 140 milionů korun.

Jeho slova potvrdila, že je spolupráce kliniky Mayo s ICRC na dobré úrovni. Letos na jaře totiž hrozilo to, že americká klinika spolupráci rozváže kvůli tomu, že mu centrum dlužilo kolem 40 milionů korun za školení českých lékařů v zámoří a za společné projekty. Dluh se však za pomoci vlády podařilo uhradit a problém pominul. Mayo je totiž považována za nejlepší vědeckou nemocnici na světě a možnou ztrátu dobrých vztahů označili odborníci za nešťastnou.

Ředitel centra Stokin také na společném setkání informoval o tom, že centrum v poslední době čelilo 26 auditům. „Kontroloři u nás byli 79 dní. Podle mých informací nenašli žádné významnější pochybení,“ dodal Stokin.

ICRC je nezávislé vědecko-výzkumné centrum s rozpočtem 4,5 miliardy korun na období od roku 2011 do roku 2015. Financováno je ze strukturálních fondů EU, ministerstev školství a zdravotnictví a Jihomoravského kraje. Jeho cílem je hledání nových metod a léčiv u kardiovaskulárních a neurologických onemocnění. Nyní má přes 300 zaměstnanců.

-čtk-