ČR si polepšila o jedno místo v mezinárodním žebříčku počtu mrtvých dárců. Na snímku kampaň na podporu dárcovství od britské NHS. Foto: NHS

Letos má ČR rekordní počet zesnulých dárců orgánů, zatím 250

Rekordní počet 250 zesnulých dárců orgánů zaznamenalo Koordinační středisko transplantací (KST) ke konci letošního roku. V mezinárodním žebříčku si Česko od loňska o jednu příčku polepšilo a je aktuálně na 14. pozici mezi zeměmi světa, sdělil ředitel KST Miloš Adamec. I přes tento nárůst není podle něj stav českého dárcovství uspokojivý, protože rostou počty pacientů, kteří potřebují nový orgán.     

 

Na růst počtu zesnulých dárců měla podle Adamce zásadní vliv novela transplantačního zákona z roku 2013, která umožnila poskytnout rodinám zemřelého dárce příspěvek na pohřebné. Rozvíjí se také program na podporu žijících dárců, například tím, že dostávají náhradu ušlé mzdy. Po loňském výrazném růstu žijících dárců se jejich počet stabilizoval a aktuálně jich je registrováno 63.

„Těší nás stále větší zájem veřejnosti o transplantační program, tisíce spokojených pacientů jsou tím nejlepším výsledkem našeho snažení,“ uvedla národní koordinátorka orgánových a tkáňových transplantací Lucie Baudyšová.

Jednou z cest, jak počty dárců navýšit, je podle Adamce vyškolení a financování dárcovských konzultantů. Jsou to pracovníci v nemocnicích, kteří upozorní na možného dárce orgánů, spolupracují s ošetřujícím lékařem a zajišťují nutná vyšetření pro potřeby transplantace. „Tento projekt byl však u nás z ekonomických důvodů nedávno zastaven,“ podotkl ředitel.

Další možností je vyplácení tzv. explantačních poplatků, jež motivují nemocnice k dárcovství. Je to ale finančně náročné a postup není zakotven v zákonech. KST se proto soustřeďuje na vzdělávání a medializaci dárcovství mezi odborníky i laiky. „Všechny významné projekty podporující dárcovský program v Česku budou přes naše koordinační středisko trpělivě předkládány zdravotním pojišťovnám i ministerstvu zdravotnictví,“ dodal Adamec.

KST vede registry dárců, čekací listy a koordinuje „přidělování“ orgánů. Pokud se kdekoli v Česku objeví možný dárce, dozvědí se to jako první koordinátorky KST. Spolupracují s nemocnicemi, pacienty i transplantačním týmem, zastřešují celý proces, včetně registrace a dokumentace. Letos v listopadu tak byla například provedena ojedinělá kombinovaná transplantace srdce a plic, v prosinci unikátní transplantace pěti orgánů u jednoho pacienta, který také vůbec poprvé v ČR dostal nové tenké střevo.

-čtk-