Aplikace Look at me pomáhá dětem s autismem navazovat oční kontakt i rozpoznávat emoce v obličeji. Foto: Samsung

Nová aplikace učí děti s autismem, jak se dívat do očí (video)

Když budete mluvit s dítětem, které trpí autismem, v řadě případů se na vás během rozhovoru nebude dívat. Problémem s navazováním očního kontaktu trpí většina dětí s poruchami autistického spektra. Odborníci z katedry psychologie na univerzitě v Yonsei v Koreji a z nemocnice při soulské univerzitě nyní vyvinuli aplikaci pro chytré telefony, která učí děti nejen očnímu kontaktu, ale i dalším sociálním dovednostem. Aplikaci s názvem Look at me (Dívej se na mě) od společnosti Samsung už je možné stáhnout zdarma na Google play.

 

Aplikace využívá her, fotek a technologií rozpoznávajících obličeje k tomu, aby autistickým dětem pomohla rozluštit řeč těla a emoce z obličeje. V jedné z her má například dítě rozeznat veselé a smutné obličeje, v další zase umisťuje fotografii obličeje do obrázkového rámečku tak, aby zapadl a bylo možné udělat snímek. Odborníci doporučují, aby dítě hry hrálo 15 až 20 minut denně. Rodiče zároveň mohou jeho pokroky sledovat v tabulce zaznamenávající výsledky.

Během klinického testování, které trvalo osm týdnu, se z dvaceti zapojených dětí 12 zlepšilo v navazování očního kontaktu. Aplikace tak pomáhá dětem s autismem překonat společenskou překážku, které zdravé děti čelit nemusí.

Novinka přichází jen pár týdnů poté, co Google a společnost Autism Speaks oznámili, že se chystají vytvořit vůbec největší databázi genetických informací o lidech s autismem a jejich rodinách nazvanou MSSNG. Přístup do ní by měli mít vědci, kteří údaje využijí k dalšímu výzkumu choroby.

Look at me není jediná aplikace, která se snaží pomoci autistickým dětem v rozvoji. Organizace Autism Speaks má na svých webových stánkách seznam stovek aplikací a počítačových her pro děti s autismem, většina ovšem není vědecky testována. Proto je také u každé napsáno, na jaké schopnosti se zaměřuje, jestli proběhla nějaká studia a pokud ano, jaké byly výsledky.

Na světě trpí autismem kolem 60 až 70 milionů lidí, poruchy autistického spektra postihnou jedno dítě z 80. Jde o celoživotní postižení mentálního vývoje člověka, které znemožňuje komunikaci, pochopení sociálních vztahů a vazeb ve společnosti. Pokud se ovšem s dítětem od mala pracuje, může řada problémů vymizet, namísto aby eskalovala.

 

mk