Foto: www.dovera.sk

Pojišťovna ze stáje Penty neuspěla u EK se stížností na Slovensko

Slovenská zdravotní pojišťovna Dôvera ze skupiny Penta neuspěla u Evropské komise (EK) se stížností na Slovensko za to, že tamní vlády v minulosti finančně dotovaly státní zdravotní pojišťovny. S odvoláním na zastoupení EK na Slovensku to dnes napsal portál Trend.sk. Pojišťovna Dôvera žádala prověřit, zda pobídkami v objemu přes 150 milionů eur (přes čtyři miliardy Kč) stát neposkytl pojišťovnám nedovolenou státní pomoc.

 

„Státem vlastněné zdravotní pojišťovny Spoločná zdravotná poisťovňa/Všeobecná zdravotná poisťovňa nejsou podniky, protože nevykonávají ekonomickou činnost ve smyslu pravidel Evropské unie. Jejich činnost je proto mimo působnosti kontroly státní pomoci ze strany unie,“ uvedl Andrej Králik ze zastoupení EK na Slovensku.
Podnět k prověření údajné státní pomoci zdravotním pojišťovnám, které se později sloučily do jedné instituce, podala Dôvera ještě v roce 2007. Loni pak EK zahájila v této věci oficiální řízení vůči Slovensku.
Zdravotní pojišťovny na Slovensku proplácejí lékařům a zdravotnickým zařízením náklady na péči o pacienty včetně léků. Využívají k tomu zejména peněz, které lidé a firmy zaplatí na povinných zdravotních odvodech. Pokud by EK rozhodla, že ve zmiňovaném případu šlo o neoprávněnou státní pomoc, státní Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) by peníze musela vrátit. To by patrně výrazně zhoršilo finanční kondici této největší zdravotní pojišťovny v zemi. Kromě VšZP a Dôvery působí na trhu také menší zdravotní pojišťovna Union.
Dotování státních zdravotních pojišťoven byl jedním ze sporů mezi státem a soukromými zdravotními pojišťovnami. Vlastník Unionu, nizozemská společnost Achmea, letos neuspěl u arbitrážního tribunálu v souvislosti s plány nynější vlády premiéra Roberta Fica ovládnout systém zdravotního pojišťění i za cenu vyvlastnění obou soukromých zdravotních pojišťoven. Tento plán kabinet ale pozastavil s odůvodněním, že na jeho prosazení nemá zajištěno financování.
Achmea před dvěma lety vyhrála se Slovenskem jinou arbitráž, ve které namítala výrazné omezení pravidel volného použití zisku zdravotních pojišťoven, jež prosadila v roce 2007 první vláda nynějšího premiéra Roberta Fica.
-čtk-