Před každým zasedáním správní rady VZP média spekulují o jeho odvolání, ale zdá se, že s každou další schůzí se jeho pozice spíše upevňuje. Manažer s úsporným vystupováním, který čelí všem tlakům se stoickým klidem, ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Foto: Tomáš Cikrt

Akcie IZIP by mohl získat slovenský investor. Pokud jednání nenaruší ministerstvo financí

Složité vyjednávání největší české zdravotní pojišťovny se společností IZIP by se mohlo chýlit ke zdárnému závěru. Tedy alespoň v případě, že do věci oficiálně nevstoupí ministerstvo financí. Jak totiž včera informoval Zdravotnický deník (více zde), jednali lidé z ministerstva financí se společností IZIP o možné spolupráci. Pokud ovšem dosavadní vyjednávání VZP nebude narušeno, mohl by získat sto procent akcií IZIP slovenský investor. O jednání s ním a podmínkách případného odkupu 51 procent akcií od VZP informoval včera správní radu pojišťovny ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

 

„V současné době se subjekt ze Slovenska zastoupený advokátní kanceláří přihlásil k záměru nabýt sta procent akcií emitovaných společností IZIP. Na osobním jednání nám představil podmínky, které by v takovém případě bylo nutné dodržet. Nechal jsem pro správní radu zpracovat materiál v režimu důvěrné a členy jsem podrobně informoval o parametrech jednání. Matriál zatím nebyl určen k rozhodnutí. Poté, co budeme mít všechny podklady pro další doporučení v postupu směrem ke společnosti IZIP, seznámíme s tím, zřejmě na příštím jednání, správní radu,“ uvedl Zdeněk Kabátek.

Podle něj zatím jednání zájem ministerstva financí neovlivnil. „V tuto chvíli nemohu potvrdit, že by společnost IZIP vstoupila do oficiálního jednání s ministerstvem financí. Byli jsme pouze představiteli představenstva společnosti IZIP informováni o korespondenci ve věci využití IZIP ministerstvem financí. Osobně tomu teď přikládám pouze určitou míru důležitosti, protože nemám potvrzeno, že je to oficiální aktivita ministerstva financí. Pokud by tomu tak bylo, musíme uvažovat o tom, jakým způsobem se změní náš způsob vypořádání s menšinovým vlastníkem společnosti IZIP,“ řekl Zdravotnickému deníku Zdeněk Kabátek s tím, že by ovšem pak na změnu způsobu vypořádání musel management VZP dostat od správní rady nový mandát.

Protonové centrum: VZP se chce inspirovat již uzavřenými smlouvami

Vedle IZIP se včera správní rada VZP zabývala také protonovým centrem, které mělo na začátku ledna předložit návrh smlouvy, což však neučinilo. Rada znovu podpořila ředitele Kabátka ve stávajícím postupu a stojí si tak na dosavadních požadavcích.

„Jsme připraveni okamžitě podepsat smlouvu se zástupci Protonového centra v Praze, pokud přistoupí na mantinely vymezené správní radou VZP, o nichž jsou informováni. Jsme také ochotni ihned jednat o tom, aby na základě takovéto smlouvy byli v pražském protonovém centru odléčeni všichni naši klienti. Chtěl bych zároveň zdůraznit, že pro všechny klienty VZP – v loňském roce jich bylo padesát – je protonová léčba zajištěna v plném rozsahu podle indikačních kritérií a diagnóz stanovených odbornou společností, a to buď v rámci Protonového centra v Praze, anebo v Mnichově, které bohužel v rámci celého loňského roku dokázalo parametry nastavit výhodněji než české centrum,“ podotýká ředitel VZP.

Po Vojenské zdravotní pojišťovně, která smlouvu s protonovým centrem uzavřela jako první, k ní nyní přistoupily také Česká průmyslová zdravotní pojišťovna a Oborová zdravotní pojišťovna. „Očekáváme, že medializace podpisu se dvěma zdravotními pojišťovnami povede k tomu, že smlouvy budou zveřejněny a my se budeme moci odrazit od parametrů, které budou ve smlouvách obsaženy,“ doplňuje Kabátek. „Pokud dojde k cenovým ujednáním na úrovni zahraničních typů léčení, není problém smlouvu uzavřít tak, aby byla i pro VZP cenově akceptovatelná a výhodná. Zajištění léčby pro pacienty je na prvním místě, nicméně na stole je nyní otázka ceny – a ta nyní leží na straně protonového centra, ne VZP,“ dodává Jiří Skalický (TOP 09).

VZP jedná s pražským centrem o smluvním vztahu už skoro dva roky. Za tu dobu schválila protonovou terapii 63 klientům, z toho 41 ji dostalo v Praze, zbývajících 22 se léčilo v Mnichově.

Výpisy z jednání správní rady budou na internetu během pár dní

Dalším bodem včerejšího jednání bylo zveřejňování usnesení správní rady. „Po jednání správní rady bude program a výpis usnesení zveřejňován na internetu. V úpravách jednacího řádu se také z hlediska výkladu precizovaly některé procesní záležitosti, protože nebylo jasně řečeno, co je veřejné, co neveřejné a jak se postupuje při personálních otázkách,“ vysvětluje předseda správní rady VZP Jiří Běhounek (ČSSD). Pojišťovna tak nyní zanese usnesení do svého řádu a během několika dnů vyvěsí na webu první výpis.

Správní rada projednala také jednotnou smluvní politiku. „Na konci minulého roku bylo kolem ní mnoho diskusí a dezinformací. Členové správní rady předložili připomínky, které měly 13 stránek a všechny byly vypořádány,“ podotýká Jiří Běhounek. Nově by měl být celý proces při uzavírání smluv s poskytovateli zveřejňován a v případě nespokojenosti se půjde odvolat. „Slibuji si od toho, že bude jasně řečeno, z jakého důvodu bylo rozhodnutí učiněno, takže nepůjde o pocity, jak je to dnes často formulováno,“ dodává šéf správní rady.

Michaela Koubová