Brno uvažuje o sloučení dvou městských nemocnic. Podle náměstka primátora Matěje Hollana by to vedlo k efektivnějšímu fungování. Foto: koláž ZD

Brno chce sloučit městské nemocnice. Milosrdní bratři jsou proti

Brněnští radní včera schválili možnost posoudit záměr sloučení obou městských nemocnic v jednu organizaci se společným managementem. Týká se to Nemocnice Milosrdných bratří a Úrazové nemocnice. Případné sloučení by mělo vést k efektivnějšímu chodu, řekl primátorův náměstek zodpovědný za zdravotnictví Matěj Hollan (Žít Brno). Podle primátora Petra Vokřála (ANO) by město do dvou měsíců mohlo mít jasno, jak by koncepce sloučení měla vypadat. Zároveň by vedení radnice chtělo rozhodnout v letošním prvním pololetí.

 

„Dnešní stav je problematický. Jsou to dvě různé organizace, které se musejí každá sama starat o své zájmy, sjednávat smlouvy s pojišťovnami, přitom by to lépe zvládl jeden management,“ uvedl Hollan. Krok by se nijak neměl promítnout ve zdravotnickém personálu, avšak společná organizace by měla jen jednoho ředitele a nejspíš i méně náměstků. Úrazovou nemocnici nyní vede Karel Doležal, Nemocnici Milosrdných bratří Josef Drbal. Každá z nich má kolem 500 zaměstnanců.

Se sloučením souhlasí i předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví a jihomoravský onkolog Rostislav Vyzula (ANO). „Sloučení nemocnic by vedlo organizačně k určitému pořádku. Vyjasnilo by se, co která nemocnice bude dělat, a nedublovaly by se jednotlivé profese,“ zdůraznil Vyzula. Nemocnice by také jednotně nakupovaly léky a zdravotnický materiál, což by vedlo k úspoře. „Ušetřené peníze by se pak mohly dát na další investice, které brněnské zdravotnictví potřebuje,“ řekl Vyzula. Obdobného názoru je i ředitel jihomoravské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Kořínek. „Jako největší plátce zdravotní péče záměr vítáme z toho důvodu, že je lepší jednat s jedním smluvním partnerem a vyjasňovat si s ním obsah a spektrum poskytované péče,“ řekl Kořínek.

Město však bude muset vše projednat s řádem Milosrdných bratří, od kterých si pronajímá část budov pro jednu z nemocnic. Smlouva o pronájmu mezi městem a řádem zatím trvá do roku 2018. V případě neprodloužení by nemocnici musel provozovat sám řád, nikoliv město, avšak zdravotní péče by byla podle Hollana v objektech zachována. „Budeme jednat s řádem o jeho postoji. Bez prodloužení smlouvy nemůžeme záměr realizovat,“ doplnil Vokřál.

Milosrdní bratři se však nestaví ke sloučení pozitivně. „Jsme proti tomu. Nemocnici Milosrdných bratří se pod vedením ředitele Drbala daří a je bez dluhu. Chceme, aby to tak pokračovalo. Úrazová nemocnice má dluh v řádu 40 milionů korun, což by se v naší nemocnici po sloučení promítlo,“ řekl sekretář řádu Vít Pospíchal. Nelíbí se mu ani postup magistrátu. „Kritizujeme, že nás v této otázce nikdo neoslovil. Chceme být součástí diskuse,“ zdůraznil Pospíchal. Zároveň dodal, že řád není přímo proti myšlence jednoho managementu, ale je potřeba vše řádně projednat.

-čtk-