Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (vlevo) byl na loňském sjezdu lékařské komory přijat kladně. Její prezident Milan Kubek (vpravo), ale už začíná být netrpělivý. Foto: Tomáš Cikrt

Je slušný, ale čas mu běží, prohlásil Kubek o Němečkovi

Pojišťovny, lékařská komora i odbory čekají, že křehká finanční stabilita rezortu nevydrží do příštího roku. Podle úhradové vyhlášky dají pojišťovny letos na péči téměř 240 miliard korun. S poklesem DPH za léky jim výdaje mírně klesnou, naopak stoupnou za péči. VZP za ni dá oproti plánu o 1,6 miliardy víc. Nenaplní kvůli tomu už řadu let prázdný rezervní fond.

 

Největší zaměstnanecká Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) dá za péči navíc miliardu ze svých zásob, ty vyčerpají i ostatní pojišťovny. „Dá se souhlasit, že resort je v tuto chvíli stabilizován. Problém s finančními zdroji očekáváme na přelomu roku 2015/2016 a je třeba už teď se tím vážně zabývat,“ řekl šéf Svazu zdravotních pojišťoven a ředitel ZPMV Jaromír Gajdáček.

„Pokud vláda do pololetí nerozhodne o dalším navýšení platby za státního pojištěnce, zdravotnictví se v roce 2016 propadne znovu do dluhů,“ řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek. Také podle Gajdáčka je další růst odvodů možným řešením, jde ale i o kontrolu nemocnic, změnu struktury lůžkové péče, přehodnocení seznamu výkonů či komerční připojištění, a tím uvedení dalších zdrojů do veřejného systému.

Podle Kubka letos Němeček jen hasil požáry, když sháněl peníze na kompenzaci poplatků či řešil úhrady pro lázně, a ke koncepční práci se nedostal. „Je slušný, hodně slibuje, ale skutečně hmatatelných výsledků je poskrovnu a čas běží,“ řekl Kubek. Němečkovi vytýká, že ve vyhlášce zvýšil úhrady jen nemocnicím, zatímco ambulancím jen nahradí poplatky. Také růst platů je prý nedostatečný. „Pokud nebude jasně garantováno, že platy lékařů porostou i nadále, tak jednorázové pětiprocentní navýšení lékaře v nemocnicích neudrží,“ řekl. Za velký Němečkův dluh označil to, že ČR stále nemá zákon o neziskových nemocnicích, nezměnilo se ani specializační vzdělávání lékařů.

Podle šéfky zdravotnických odborů Dagmar Žitníkové jsou v nemocnicích stále vidět dozvuky předchozích omezujících vyhlášek. ČTK řekla, že vedle platů by měl Němeček řešit i přesčasovou práci a personální vyhlášku, aby počty lékařů a sester odpovídaly potřebám.

-čtk-