Prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., MBA přednosta III. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze a nyní i předseda České lékařské společnosti JEP. Foto: www.svacina.cz

Lékařská společnost má po čtvrt století nového předsedu

Profesor Jaroslav Blahoš stál téměř čtvrtstoletí v čele České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP). Jeho mise tento týden skončila. Pro vnější pozorovatele možná překvapivá zpráva, ale o změně na nejvyšším postu zastřešující odborné společnosti se hovořilo již delší dobu. Ve středu sjezd ČLS JEP zvolil nové předsednictvo a to vybralo ze svého středu nového předsedu, kterým se stal profesor Štěpán Svačina. Jak prozradil Zdravotnickému deníku v bleskovém rozhovoru sám profesor Svačina, stojí před ním mnoho problémů k řešení a společnost čekají „akčnější a rychlejší“ časy.  V nejbližších dnech se setká s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem a budou spolu hovořit především o systému vzdělávání.

 

V čem bude ČLS JEP jiná? Ptal se Zdravotnický deník. „To ještě nevím, to se ukáže časem,“ říká s úsměvem prof. Svačina, ale vzápětí už zcela vážně vyjmenovává své priority. Chce vylepšit obraz ČLS JEP směrem dovnitř k jednotlivým odborným společnostem, více s nimi komunikovat, včetně lepší internetové komunikace, aby neměly důvod svoji střešní organizaci opouštět. Kromě toho hodlá řešit problémy, s nimiž se potýká vydávání odborných časopisů a zviditelnit ČLS JEP i ve veřejném prostoru. „Purkyňka není moc vidět, to se musí změnit,“ uvádí.

Na sjezdu byla kritizována také administrativní zátěž lékařů. „Zdravotníci nemohou nikdy tolik vydělat, aby uživili všechny ty úředníky. Tím trpí i pacient. Cokoliv prospěje k zjednodušení administrativy českého zdravotnictví je dobré,“ míní prof. Svačina. Pokud jde o vzdělávání a problematiku atestačních oborů předpokládá, že by s ministrem zdravotnictví mohl nalézt shodu. „Nikdo nemůže být spokojen, je třeba radikálně zvrátit to, co bylo způsobeno za ministryně Emmerové,“ dodává Štěpán Svačina. Připomeňme, že vzdělávání se zásadně změnilo v roce 2004, kdy se údajně muselo přizpůsobit požadavkům Evropské unie.

Profesor Svačina má nejen bohaté odborné, ale také manažerské zkušenosti, zejména z šestiletého působení ve funkci děkana 1. lékařské fakulty UK. V současnosti je přednostou III. interní kliniky – kliniky endokrinologie a metabolismu 1.LF UK. Odborně se zabýval například počítačovou podporou metabolické péče, matematickým modelováním ve vnitřním lékařství a i širší veřejnosti je znám jak expert v oblasti obezity diabetu a metabolického syndromu.

Dnes již bývalý předseda profesor Jaroslav Blahoš se stal čestným předsedou a zůstává nadále členem výboru. Podle informací Zdravotnického deníku se stali místopředsedy profesoři Škrha, Palička a Arenberger. Členy výboru jsou například dr. Herber, prof. Broulík, prof. Cvachovec, dr. Šteflová, doc. Karetová.

-cik-