Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček vysvětlil, že pracovní tým nechystá změnu kompetencí ve prospěch ministerstva financí. "Pokud by někdo jednání týmu chápal jako předávání pravomocí, šlo by podle o "hluboké nedorozumění," řekl ČTK ministr. Foto: Tomáš Cikrt

Návrh na ustavení expertních týmů pro hospodaření fakultních nemocnic vláda stáhla

Materiál o ustavení expertních týmů, které by vyhodnotily opatření přijatá v souvislosti s problematickým hospodařením fakultních nemocnic, včera vláda stáhla z projednávání. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) to sdělil s tím, že na ustavení společného týmu se už s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) dohodl dříve a oba resorty nyní spolupracují.

 

„V případě expertních týmů šlo o nedorozumění. Informace o nálezu NKÚ byla podána již na minulé vládě. Společně s panem ministrem financí jsme se již dříve dohodli na společném pracovním týmu a spolupráce probíhá. Zmíněný materiál, který na vládě zůstal po minulém jednání, proto pan místopředseda vlády Babiš stáhl,“ upřesnil Němeček.

NKÚ ve zprávě z července 2013 uvedl, že fakultní nemocnice v Praze, Hradci Králové a Olomouci využívají elektronické aukce a výběrová řízení k nákupu léčiv a léčebných prostředků spíše výjimečně a nákupy často uskutečňují bez písemně uzavřených smluv.

Němeček k činnosti expertního týmu uvedl, že zástupci Státního ústavu pro kontrolu léčiv v něm vysvětlují pracovníkům ministerstva financí, jak se tvoří ceny léků a podle čeho se o jejich výši rozhoduje.

„Vzájemné komunikaci se nebráníme, v žádném případě to ale neznamená, že by ministerstvo financí přebíralo pravomoci, které patří ministerstvu zdravotnictví,“ zdůraznil. Pokud by někdo jednání týmu chápal jako předávání pravomocí, šlo by podle Němečka o „hluboké nedorozumění“.

Místopředseda sněmovního zdravotního výboru Leoš Heger (TOP 09) ustavení týmu kvůli cenám léků zpochybnil. „Ze zkušenosti ministra zdravotnictví i ředitele fakultní nemocnice jsem k výsledkům takových týmů skeptický. Experti chtějí hledat cestu ke snížení cen léků za situace, kdy ceny našich léků jsou tak nízké, že není jasné, zda se nevyvážejí do sousedních zemí,“ sdělil Heger. Naopak pro tvorbu cen zdravotnických prostředků je podle něj ustavení týmu na místě.

-čtk-