Semilskou nemocnici povede po rezignaci Aleny Kuželové do konce května Tomáš Sláma. Foto: Nemocnice Semily, ODS

Nemocnici v Semilech povede bývalý ředitel z Turnova Tomáš Sláma

Nemocnici s poliklinikou v Semilech povede ode dneška bývalý ředitel turnovské nemocnice Tomáš Sláma. Řízením ho pověřila rada města na dnešním mimořádném jednání. Alena Kuželová, která vedla nemocnici od poloviny roku 2012, v pátek rezignovala. Slámovo působení v semilské nemocnici bude omezené do 31. května. Radnice chce do té doby připravit výběrové řízení a najít nového ředitele. Novinářům to řekla starostka Věra Blažková (ANO 2011). 

 

Kuželová rezignovala kvůli neshodám s novým vedením radnice v čele s ANO 2011. „Důvodem je rozpor ve slibech a činech ze strany nového vedení města,“ uvedla Kuželová, která začala řídit nemocnici v době, kdy v čele města stála Volba pro Semily vedená starostou Janem Farským. Volba zvítězila i v loňských komunálních volbách, skončila ale v opozici. Město vede koalice, kterou vytvořilo druhé ANO 2011 s dalšími třemi uskupeními – SPOLU, ČSSD a Semiláci + KDU-ČSL. V zastupitelstvu mají těsnou většinu 11 hlasů z 21.

Problémy v komunikaci byly mezi novým vedením města a ředitelkou největší příspěvkové organizace už od prosince, vyvrcholily její rezignací. Radnice musela najít nového ředitele velmi rychle, Kuželová totiž byla jediným statutárním zástupcem. „Nemocnice je před podpisem úvěru, jsou rozkopané operační sály, je před koncem uzávěrky a lidé nemohou zůstat bez výplat,“ uvedla starostka. Oslovila nejprve pracovníky nemocnice. „Ti mě ale odmítli, a tak jsem musela hledat jinde, potřebovali jsme člověka, který tuto problematiku zná,“ dodala.

Čtyřiapadesátiletý Sláma zhruba 20 let působil v Panochově nemocnici Turnov, z toho 15 let byl jejím ředitelem. Připravil fúzi zdravotnického zařízení s Krajskou nemocnicí Liberec a pak tam pracoval jako ekonomický náměstek. V nemocnici skončil v polovině loňského roku. „Mým úkolem je stabilizovat situaci, v žádném případě neplánuji žádné zásadní změny, s radnicí budu spolupracovat na přípravě výběrového řízení na nového ředitele,“ řekl Sláma. Zda se do něj přihlásí, říct nedokázal. „Záleží na situaci v nemocnici,“ podotkl.

Nemocnice s poliklinikou v Semilech je jedním ze čtyř zdravotnických zařízení na Semilsku. Má 130 lůžek, z toho osm je intenzivních a 67 akutních. V 90. letech byla rekonstruována za 400 milionů korun. Zařízení s 250 zaměstnanci ročně hospitalizuje 4500 pacientů, dalších 60.000 lidí ošetří její ambulance. V roce 2013 provedli tamní lékaři asi 1500 operací. Nemocnice hospodařila v roce 2013 s obratem přes 156 milionů korun a skončila kvůli nižším úhradám od pojišťoven s dvanáctimilionovou ztrátou.

Loňské údaje zatím k dispozici nejsou, bývalá ředitelka ale očekává, že hospodaření skončí desetimilionovým ziskem. Jaké je hospodaření či personální situace v zařízení, má ukázat audit, který podle Blažkové radnice připravuje. Nyní je ale podle ní klíčové dokončit rekonstrukci operačních sálů, na niž zařízení dostalo 16 milionů korun z regionálního operačního programu. „Hotovo to má být do konce dubna,“ dodala starostka.

-čtk-