Nejvíce si v úhradách péče polepší oproti loňsku nemocnice, zkrátka ale nepřijdou ani hospice či domácí péče. Foto: koláž ZD

Podtrženo, sečteno. VZP dá za péči o 1,6 miliardy navíc oproti plánu

1,6 miliardy – to je částka, kterou díky úhradové vyhlášce a novému seznamu zdravotních výkonů rozdělí největší česká pojišťovna navíc oproti původnímu očekávání. Nejvíce si letos přilepší hlavně segment lůžkové péče.

 

„VZP vydá v roce 2015 za zdravotní péči více peněz, než s čím počítal její zdravotně pojistný plán. Sama pojišťovna plánovala vydat za péči 146 miliard a 9 milionů korun, což byl oproti loňsku nárůst o 3,193 miliardy. Analýza dopadů nových ministerských předpisů ale ukazuje, že nakonec bude muset zaplatit ještě o dalších 1,626 miliardy více. Celkem by si tak zdravotnická zařízení měla jen na platbách od VZP meziročně polepšit o 4,819 miliardy,“ popisuje mluvčí VZP Oldřich Tichý. Znění úhradové vyhlášky nezaskočilo jen VZP, ale také zaměstnanecké pojišťovny, které taktéž musí poupravit svoje plány. Více jsme psali zde.

Nejvýznamnější dopad do hospodaření pojišťovny bude znamenat úhradová vyhláška v segmentu nemocnic. Zdravotně pojistný plán pro letošní rok pro ně totiž vyčlenil 72,197 miliardy korun, což byl oproti roku 2014 nárůst o bezmála dvě miliardy. Vyhláška však přidá do nemocnic ještě dalších 1,154 miliardy – 640 milionů na ambulance, 420 milionů na akutní lůžka a 94 milionů na následná lůžka. Celkem tak VZP zaplatí v roce 2015 nemocnicím o 3,138 miliardy více než v roce 2014. A protože pojišťovna kompenzovala nemocnicím zrušené regulační poplatky už loni, nejde o peníze, které by zdravotnickým zařízením vypadly někde jinde.

„Dalších 67 milionů korun navíc oproti zdravotně pojistnému plánu bude úhradová vyhláška znamenat v případě odborných léčebných ústavů, kde jde o 56 milionů korun, léčeben dlouhodobě nemocných – pět milionů korun, a hospiců – šest milionů korun. Při započtení nárůstu, s nímž počítal už zdravotně pojistný plán, si tak nakonec tato zařízení v roce 2015 polepší oproti loňsku o 271 milionů korun,“ přibližuje Tichý.

Více pro ošetřovatele a domácí péči

Polepšit by si měly také ambulance, kterým původně chtěla pojišťovna oproti loňsku přidat 1,05 miliardy, takže by celková částka na péči v tomto segmentu činila sumou 36,43 miliardy korun. Úhradová vyhláška však ambulancím posílá ještě dalších 105 milionů korun – 20 milionů navíc půjde na domácí zdravotní péči, o 85 milionů více pak na ošetřovatelské a rehabilitační služby v zařízeních sociálních služeb. VZP tak letos vydá za ambulantní segment o 1,14 miliardy více než loni. Na rozdíl od nemocnic je však skutečné navýšení nižší – promítají se do něj totiž zrušené třicetikorunové poplatky. Na druhou stranu se pojišťovna stejně jako loni chystá odpustit ambulancím naprostou většinu regulací na předepisování léků a zdravotnických prostředků (více jsme psali zde).

Vedle úhradové vyhlášky ovšem pocítily plány pojišťoven také nový seznam výkonů. Ten se zřejmě promítne do úhrad, hlavně co se týče zdravotnické záchranné služby. „Pokud by byla VZP nucena kompletně plošně nasmlouvat nový výkon „aplikace kyslíku – kód 06714“, znamenalo by to pro ni v porovnání se zdravotně pojistným plánem nárůst výdajů o 300 milionů korun. Vzhledem k tomu, že rozsah nasmlouvání nového kódu není ale doposud zcela jasný, nelze ani přesně vyčíslit nárůst výdajů,“ dodává Oldřich Tichý.

VZP původně počítala s náklady na péči ve výši 146 miliard korun (pro srovnání – za loňský rok zaplatila za péči 142,8 miliardy). Po vydání úhradové vyhlášky musela ovšem pojišťovna předpoklad navýšit na více 147,6 miliard korun, takže se zřejmě bude muset vzdát vyhlídky na naplnění rezervního fondu. „Pohled na hospodaření VZP v příštím roce je v tuto chvíli o něco méně optimistický, než byl ještě koncem prosince. Je pravda, že při tvorbě zdravotně pojistného plánu VZP nepočítala s tak razantním navýšením úhrad, jaké definuje představená finální verze vyhlášky. VZP je nicméně připravena vyhlášku respektovat a zároveň zavést veškerá dostupná manažerská opatření pro to, aby i za této situace udržela v roce 2015 vyrovnanou bilanci a včasné úhrady faktur za poskytovanou péči,“ uzavírá Tichý.

-mk-