"Já jsem hluboce přesvědčen, že financí je dostatek a je teď jen problém některých akciových společností to zrealizovat," tvrdí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Foto: Tomáš Cikrt

Státní nemocnice platy zvýšily, akciovkám pomůže ministerstvo s analýzami

Všechny státní nemocnice zvýšily od ledna svým zaměstnancům platy, ti uvidí navýšení poprvé v únorové výplatě. Některé akciové společnosti ale tvrdí, že na to nemají peníze. S analýzami příjmů od zdravotních pojišťoven podle nové úhradové vyhlášky jim proto pomůže speciální tým ustavený podle dohody odborů a zaměstnavatelů s ministerstvem zdravotnictví. Včera to řekl ministr Svatopluk Němeček (ČSSD).

 

Podle ankety Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) zvýšilo od ledna platy 28 příspěvkových organizací, jež jsou členy AČMN a řídí se tabulkami. Z nemocnic bez tarifních tabulek nehodlá mzdy vůbec zvyšovat osm, od ledna je naopak zvýší třetina a v průběhu roku zhruba 43 procent. Vyhláška prý dá nemocnicím méně, než potřebují. Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů o tom informoval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).

„Já jsem hluboce přesvědčen, že financí je dostatek a je teď jen problém některých akciových společností to zrealizovat,“ řekl ministr Němeček. Připomněl, že v žádné státní nemocnici a dalších příspěvkových organizacích krajů či měst, kde od ledna vstoupila v platnost nová platová tabulka, zásadní problém nebyl. Z akciových společností, kde tabulky nemají a ministerstvo jim nemůže navýšení nařídit, se ozývala kritika, že peníze od zdravotních pojišťoven na pětiprocentní navýšení mezd nestačí. „Tomu rozumím, je druhá polovina ledna a vyhláška je konstruována na základě dat roku 2014 a požadavků AČMN, a není úplně jednoduché i pro zdravotní pojišťovny určit přesně výši plateb,“ řekl ministr. Konstrukce úhradové vyhlášky podle něj v každém případě zajišťuje všem nemocnicím, státním i akciovým společnostem, dostatek financí na navýšení. „Může se stát, že zařízení jsou zatížená z dřívějška dluhem, nebo mají nižší výkon, a jsou tam priority managementu jiné,“ podotkl Němeček. Speciální pracovní tým proto prošetří případy jednotlivých nemocnic, odkud hlásí, že peníze na navýšení nemají.

-čtk-