První zásilka experimentálních vakcín dorazila do Libérie. Zkoušet se bude celkem na deseti tisících dobrovolnících včetně zdravotníků. Foto: Wikipedie

Světové zdravotnické organizaci docházejí peníze na boj s ebolou

Světové zdravotnické organizaci (WHO) v polovině února dojdou peníze na boj s ebolou, což ohrozí dosavadní úspěchy tažení proti virové nákaze. Včera to v Ženevě prohlásil zástupce generální ředitelky této organizace Bruce Aylward s tím, že WHO z plánovaného rozpočtu na příštích šest měsíců ve výši 350 milionů dolarů (8,7 miliardy korun) stále potřebuje získat 260 milionů dolarů (6,4 miliardy korun).

 

„V polovině února nám dojdou peníze, to je čtyři či pět měsíců předtím, než by se virus mohlo podle nejlepšího scénáře podařit zastavit,“ řekl na tiskové konferenci Aylward.

„Pokud s nemocí vstoupíme do období dešťů, čeká nás výhled na další těžký rok, možná i víc,“ dodal. Období dešťů čeká západní Afriku, která se potýká s dosud nejhorší epidemií krvácivé horečky, v dubnu a květnu.

Dobrou zprávou ale je, že do Libérie míří zásilka prvních 300 dávek experimentální vakcíny proti ebole. Informoval o tom včera server BBC News. Firma GlaxoSmithKline (GSK) chce látku otestovat na 10.000 dobrovolnících. První dobrovolník by měl být imunizován v nejbližších týdnech.

Zaslaná očkovací látka je od propuknutí nynější epidemie krvácivé horečky vůbec prvním preventivním lékem, který bude k dispozici v jedné z nejhůře postižených zemí. Jedna z verzí vakcíny dosud byla vyzkoušena na 200 zdravých dobrovolnících v Británii, USA, Švýcarsku a Mali.

Experti ale upozorňují, že bude obtížné prokázat skutečnou účinnost očkovací látky, protože nových případů eboly se v posledních týdnech vyskytuje stále méně.

Celkově má být pokusně očkováno celkem 30.000 dobrovolníků včetně zdravotníků z „přední linie“. Z toho 10.000 má být očkováno nyní dodanou vakcínou od GSK, na dalších 10.000 má být vyzkoušen placebo efekt a dalších 10.000 lidí by mělo dostat jiné experimentální injekce.

Celkem se už nemocí v západní Africe nakazilo téměř 22.000 lidí, z čehož více než 8600 nemoci podlehlo. Nejvíce nakažených a mrtvých připadá na Sierru Leone, Guineu a Libérii, v nichž se také mají odehrát zkoušky experimentálních vakcín proti ebole. Virus eboly se dosud podařilo zcela vymýtit v Mali, Nigérii a Senegalu.

Proti ebole doposud neexistuje žádný oficiálně schválený lék a ani vakcína. Několik slibných preparátů je ale ve vývoji. V případě vakcín se od podzimu testují dvě látky, jedna je od společnosti GlaxoSmithKline a druhou vyrobily ve spolupráci firmy NewLink Genetics a Merck. Třetí preparát, který vyvinula společnost Jansen patřící pod Johnson & Johnson, je v současné době ve fázi prvních testů na lidech.

-čtk-