Kliniky Gennet předloni utržily 360 milionů korun. Zaměstnávají přes 200 lidí, ročně přivítají 25.000 pacientů. Jde o rodinnou firmu založenou v roce 1996 lékařem Davidem Stejskalem. Foto: Gennet

Holding FutureLife s Babišem v zádech smí převzít reprodukční kliniky Gennet

Zdravotnický holding FutureLife smí převzít kliniky reprodukční medicíny Gennet. Fúzi povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), oznámil včera novinářům předseda Petr Rafaj. Pro holding budovaný fondem Hartenberg, který hospodaří s miliardami ministra financí a majitele Agrofertu Andreje Babiše, jde o dosud největší investici ve zdravotnictví. Hodnota transakce není známá. Rozhodnutí úřadu zatím není pravomocné.

 

Podnikatelské aktivity obou společností se překrývají v zejména oblasti asistované reprodukce a souvisejících zdravotnických služeb, a to zejména v Praze a Středočeském kraji. Úřad se tedy podle Rafaje zabýval zejména touto oblastí. „Současně zohlednil možné členění relevantních trhů v dotčené oblasti dle toho, zda jsou služby asistované reprodukce hrazeny z veřejných zdrojů, či hrazeny samoplátci,“ popsal Rafaj.

Nakonec úřad s ohledem na tržní podíly obou firem dospěl k závěru, že nově vzniklá společnost nezíská dominantní postavení na trhu. V asistované reprodukci zůstane dostatečná konkurence. Od roku 2008 vstoupilo na trh 11 nových klinik, většina má smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Jejich služby podléhají cenové regulaci.

Kliniky Gennet předloni utržily 360 milionů korun. Zaměstnávají přes 200 lidí, ročně přivítají 25.000 pacientů. Jde o rodinnou firmu založenou v roce 1996 lékařem Davidem Stejskalem. Jeho rodina by měla v rámci vyrovnání získat minoritní podíl v holdingu FutureLife. Firma provozuje dvě kliniky v Praze, jednu v Liberci a jednu v Londýně.

Fond Hartenberg disponuje podle svého webu asi pěti miliardami korun. Zaměřuje se zejména na investiční příležitosti v Česku, Rakousku, Polsku a na Slovensku, uvedl už dříve Josef Janov, někdejší investiční šéf Penty, který s Babišem fond loni založil. V holdingu FutureLife soustředil fond zdravotnická zařízení.

V Česku už FutureLife koupil pražskou kliniku ISCARE I.V.F. a firmy Reprofit International a GynCentrum, které také provozují kliniky gynekologie a reprodukční medicíny. Letos holding získal většinový podíl ve společnost První privátní chirurgické centrum, která pod značkou Sanus centrum provozuje kliniky v Hradci Králové, Pardubicích a Jihlavě.

-čtk-