Pacientům s ischemickou chorobou srdeční je pomocí katétru do postiženého místa vpraven balónek, který se nafoukne a postiženou koronární tepnu rozšíří. Foto: Wikipedie

VZP sníží úhrady katétrů. Ušetřit tak chce přes 120 milionů ročně

Poté, co největší česká pojišťovna snížila maximální úhrady za kardiovertery, kardiostimulátory či koronární stenty (více jsme psali zde a zde), přišla řada také na další zdravotní materiály. Od března VZP sníží cenu tzv. PTCA katétrů, které slouží k rozšiřování zúžených koronárních tepen. Společně s pozitivními listy a návrhy na lékové revize jde o kroky, jimiž se pojišťovna snaží pro pacienty bezbolestně získávat finance na specializovanou péči. Za to také ředitele VZP Zdeňka Kabátka ve včerejších Otázkách Václava Moravce pochválila exministryně zdravotnictví Zuzana Roithová (KDU-ČSL).

 

„Počet vykázaných PTCA katétrů stoupl za pět let o více než čtyři tisíce kusů – v roce 2010 jich VZP uhradila 17 241, zatímco loni jich bylo už 21 483. Je tedy evidentní, že výkonů s použitím uvedeného materiálu přibývá a ani úspor nechce VZP dosáhnout omezením péče. I proto sáhla ke snížení maximálních cen ve svém číselníku platném od 1. března 2015. Nově nastavené maximální ceny by měly co nejvíce odpovídat reálné hodnotě na trhu,“ říká mluvčí VZP Oldřich Tichý s tím, že předpokládaná roční úspora činí 123 milionů korun. Loni přitom vydala VZP za PTCA katétry 325 milionů korun, předpokládaná roční úspora po úpravě cen tak znamená snížení nákladu o 38 procent.

PTCA znamená ve zkratce perkutánní transluminální koronární angioplastika. Jedná se o zákrok, kterým jsou rozšiřovány zúžené koronární tepny, přičemž cílem je zajistit lepší prokrvení srdečního svalu. Přes kůži obvykle v třísle či na paži je zaveden do místa zúžení koronárních tepen katétr, který má na svém konci balónek. Po jeho nafouknutí se zúžené místo rozšíří a balónek se na to vyndá.

Už loni VZP ušetřila 500 milionů korun díky dvojímu snížení cen koronárních stentů. Také v roce 2013 snížila pojišťovna náklady za kardiomateriály – tehdy šlo o úsporu 500 milionů korun díky snížení cen kardiostimulátorů a kardioverterů.

„Uspořené prostředky budeme moci použít např. v kardiologii na vstup nových drahých metod. Navzdory úspoře půl miliardy korun u kardiostimulátorů a kardioverterů ovšem nedošlo k omezení péče – naopak stoupl počet použitých kardioverterů o 500 kusů oproti roku 2012 a kardiostimulátorů o 335 případů. Co se týče stentů, na konci roku loňského roku se cena snížila o deset až 24 tisíc korun, což by mělo přinést celkovou roční úsporu půl milionu korun. Díky tomu budeme mít daleko větší prostor pro použití prostředků pro nové technologie tam, kde je úhrada v rámci nemocniční péče podhodnocená,“ uvedl dříve náměstek pro zdravotní péči Petr Honěk.

Jak se od března změní cena PTCA katétrů v číselníku VZP

změny cen katetry vzp

 

 

 

 

Zdroj: VZP

-mk-