Chilská prezidentka Michelle Bacheletová, která je původním povoláním dětská lékařka, dívce eutanazii úspěšně rozmluvila. Foto: Oscar Ordenes, Flickr

Chilská dívka s cystickou fibrózou, žádala o eutanazii, ale už nechce zemřít

Smrtelně nemocná chilská dívka, jejíž žádost o povolení eutanazie vzbudila emoce po celé zemi, prý změnila svůj pohled na svět a chce žít. Čtrnáctiletá Chilanka trpící cystickou fibrózou to řekla deníku El Mercurio. Dívka se kvůli kýžené eutanazii sešla i s prezidentkou Michelle Bacheletovou. 

 

Dlouhodobě hospitalizovaná Valentina Maureirová požádala koncem února prezidentku o povolení eutanazie, kterou chilské zákony neumožňují provést. Bacheletová, která je původním povoláním dětská lékařka, ji navštívila v nemocnici a eutanazii jí rozmlouvala. Valentina se poté setkala s dalšími lidmi, kteří ji „přivedli ke změně způsobu uvažování“, řekla chilskému deníku.

Prý to byla především návštěva argentinské rodiny, jejíž děti trpí touto nemocí. Naději ji prý dal i rozhovor s dalším pacientem, který se dožil věku vyššího než 20 let. Valentinin bratr přitom na stejnou nemoc zemřel v šesti letech.

Cystická fibróza je smrtelná dědičná nemoc postihující hlavně dýchací a trávicí soustavu. Maureirová byla přijata do nemocnice v metropoli Santiagu koncem ledna a podle vyjádření lékařů se její stav od té doby zlepšil.
-čtk-