Americká pojišťovna Premera Blue Cross přišla o data jedenácti milionů pojištěnců. Ilustrační foto: Flickr

Hackeři z datové sítě pojišťovny ukradli data 11 milionů lidí

Jedna z největších pojišťoven v USA Premera Blue Cross oznámila, že se její datová síť stala cílem rozsáhlého útoku, při kterém došlo ke ztrátě citlivých dat asi jedenácti milionů lidí.

 

Podle informací agentury Reuters přišla Premera Blue Cross nejen o zdravotní dokumentaci pojištěnců, ale také o údaje o jejich bankovních kontech a zaměstnání. Útok probíhal od října 2014 a byl proveden natolik sofistikovaně, že nikdo ze správců sítě nezaznamenal, že probíhá.

Většina pojištěnců byla nějak spojená s Kolumbijským distriktem; podle agentury Reuters únik jejich dat sice neznamená ohrožení bezpečnosti federálních úřadů, které ve Washingtonu sídlí, do ohrožení se ale dostala propojené účty třeba na serverech globální společnosti Microsoft nebo platebního systému PayPal. Zatím není jasné, odkud hackerský útok přišel, dosavadní útoky ale obvykle přicházejí z asijských zemí. Ve Spojených státech aktuálně padla obvinění v případu největší krádeže dat v americké historii. Dva Vietnamci a jeden Kanaďan zcizili data ze zhruba miliardy mailových adres a vydělali na tom asi dva miliony korun.

Při průnicích Vietnamců do sítí osmi velkých amerických firem došlo podle agentury Reuters k největší krádeži dat v americké historii. Z dokumentů zpřístupněných soudem není možné zjistit, které konkrétní společnosti byly napadeny, je ale vysoce pravděpodobné, že to byl právě jeden z obviněných, Giang Hoang Vu, kdo v roce 2011 podnikl útok proti datové síti společnosti Epsilon.

Cílem rozsáhlého hackerského útoku se každopádně stala i druhá největší americká zdravotní pojišťovna Anthem. Citlivá data ze zdravotnických systémů lákají hackery ve znepokojivě narůstající míře.

Přesná čísla o útoku hackerů na databázi pojišťovny Anthem dosud nejsou známá. Deník Washington Post nicméně na základě svých informací soudí, že se jedná řádově o milióny souborů citlivých dat pojištěnců. Únik údajů z jejího IT systému byl nejvážnějším incidentem svého druhu v USA. V přímém ohrožení se ocitla data zhruba devětašedesáti milionů pojištěnců.

Všechno ale nasvědčuje tomu, že dopad útoku na Premera Blue Cross bude ještě závažnější.

Celá situace jen dokresluje fakt, že se datové sítě pojišťoven staly nejvyhledávanějším cílem hackerů. Obsahují totiž vůbec nejucelenější informační soubory – koneckonců jestli o člověku někdo ví víc než jeho lékař, je to jeho pojišťovna.

Ondřej Fér