V rámci konzultací byl především měřen krevní tlak, jednomu pacientovi tak byla hned na místě diagnostikována těžká neléčená hypertenze. Foto: archiv

Konzultace pomohly odhalit prvotní stadia selhání ledvin

Z celkem 800 vyšetřených lidí byl téměř u každého čtvrtého z nich diagnostikován vysoký krevní tlak, vyšší obsah bílkovin či krev v moči, vyšší hladina cukru v krvi nebo jiné zdravotní problémy. Více než stovka pacientů byla z těchto důvodů pozvána na další kontrolu. To jsou výsledky bezplatných konzultací, které proběhly v rámci letošního Světového dne ledvin v nefrologických ambulancích NephroCare po celé České republice. Opět se tak potvrdilo, že nemocné ledviny „nebolí“ a pacient často přichází do ordinací lékařů pozdě.

 

Možnost konzultace a bezplatného vyšetření ledvin nalákala do nefrologických ambulancí letos rekordní počet lidí. Průměrný věk vyšetřených pacientů byl 63 let, ale přicházeli i rodiče s dětmi. Do jedné z ambulancí dorazil i pacient, kterému lékaři na místě diagnostikovali těžkou symptomatickou neléčenou hypertenzí, a byl okamžitě odeslán k akutnímu internímu vyšetření. „Ohlasy na akci byly mezi lidmi velice pozitivní. Byli rádi, že mají možnost s odborníkem konzultovat vše, co je trápí. Často se ptali na správný pitný režim nebo léčivé přípravky a jejich zátěž pro jejich organismus,“ říká lékařská ředitelka nefrologických ambulancí a dialyzačních center NephroCare MUDr. Michaela Ságová.

Každý rok v březnu upozorňují nefrologové z celého světa u příležitosti Světového dne ledvin na to, že počet ledvinných onemocnění prudce stoupá. Může za to náš způsob života, který civilizačním nemocem nahrává. Nedostatek pohybu, stres, obezita, vysoký krevní tlak a cukrovka jsou rizikovými faktory chronického onemocnění ledvin. „Často se stává, že se pacient až u nás dozví, že jeho ledviny selhávají a že bude muset chodit na dialýzu,“ upozorňuje MUDr. Petr Táborský, nefrolog a primář dialyzačního střediska NephroCare v Praze Krči, a dodává: „Je to velká škoda, protože když pacient přijde včas, dá se často průběh onemocnění zpomalit a získat tak čas na kvalitní přípravu na dialýzu nebo transplantaci ledviny.“

Kdo v letošním roce nestihl přijít na konzultace do nefrologických ambulancí v rámci Světového dne ledvin a patří do rizikové skupiny (osoby starší 60 let), neměl by zapomenout na preventivní prohlídku u praktického lékaře, která případné příznaky selhávání ledvin včas odhalí. Lidem mohou pomoci také nové edukační internetové stránky www.dialyza.cz.

-red, TZ-