Obřízka patří k některým náboženstvím a kulturám, ale z pohledu medicíny jde o potenciálně rizikový zákrok, který by měl být prováděn lékařem. Následky neodborného přístupu mohou vést k tžkým poškozením, až ztrátě penisu. Foto (řádně prováděného lékařského zákroku): Dr. med. Matthias Schreiber: Kinderchirurg, Schwerpunkt Kinderurologie, Wikimedia.

Lékaři transplantovali penis pacientovi, který o něj přišel po zpackané obřízce

Lékaři v Jihoafrické republice údajně provedli první úspěšnou transplantaci penisu. Informovaly o tom včera světové agentury. Devítihodinová operace se prý uskutečnila už loni v prosinci. Na rozdíl od předchozích pokusů o nahrazení mužského údu prý nyní příjemcovo tělo nový orgán přijalo. 

 

Jednadvacetiletý muž, kterého specialisté z fakultní nemocnici ve městě Stellenbosch nedaleko Kapského Města operovali, údajně o penis přišel při zpackaném tradičním rituálu obřízky tři roky před nynějším zákrokem.

Pacient se podle lékařů po transplantaci už zcela zotavil a nově nabytý orgán je zcela funkční. „Naším cílem byla plná funkčnost do dvou let, jsme velmi překvapeni, že se (pacient) zotavil tak rychle,“ uvedl primář urologie André van der Merwe.

Podle zástupců univerzity ve městě Stellenbosch se jedná teprve o druhý podobný zákrok v dějinách lékařství. Pacient v Číně prý však v roce 2005 dva týdny po transplantaci požádal o odstranění nového penisu.

Jihoafričtí lékaři údajně do budoucna plánují rozšířit okruh možných příjemců orgánu na onkologické pacienty i muže trpící poruchami erekce. Největší komplikací podle nich představuje nalezení vhodného dárce.

Transplantace penisu byla součástí výzkumného projektu zaměřeného právě na chlapce a mladé muže, kteří se stali obětí v JAR rozšířené tradice mužské obřízky. Na transplantaci prý nyní čeká ještě dalších devět mužů.

Neodborné odstranění předkožky v rámci rituálu spojeného s dospíváním často končí těžkým zánětem a nutnou amputací penisu, ale i smrtí. Ročně ho v JAR podstoupí tisíce mladíků, převážně z kmene Xhosů. Podle odhadů jich o penis přijde každý rok zhruba 250. V roce 2013 se objevily s odstupem několika měsíců dokonce dva případy hromadných úmrtí. Dohromady při nich zemřelo více než 50 mladíků.

-čtk-