Ministr zdravotnictví má nyní sedm náměstků pro řízení odborných sekcí, osmým bude státní tajemník, který vzejde z výběrového řízení. Foto: Tomáš Cikrt

Němeček jmenoval dvě nové náměstkyně MZ: Lenky Ptáčkovou a Kolaříkovou

Včera ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček ČSSD) změnil organizační řád ministerstva, vytvořil dvě nové sekce a do čela každé z nich jmenoval náměstkyni. Změnami reaguje na požadavky služebního zákona. Náměstkyni pro majetkové a mezinárodní věci se stala Lenka Taie Kolaříková, náměstkyní pro strategie Lenka Ptáčková Melicharová. Zatím zůstává neobsazeno místo státního tajemníka, na které bude vypsáno výběrové řízení, organizované personální ředitelkou pro státní službu. Změny Zdravotnickému deníku potvrdil sám ministr Němeček s tím, že jde o transformaci stávající struktury a nikoliv navyšování počtu pracovníků.

 

Obě nové náměstkyně jsou zkušené úřednice státní správy.

Mgr. Lenka Ptáčková Melicharová je politička KDU-ČSL, původně učitelka, která svou úřednickou dráhu zahájila jako poradkyně ministra informatiky. Postoupila až na náměstkyni ministra vnitra pro evropské záležitosti (2007) a náměstkyni pro personalistiku ministra obrany (2013), odkud jí odvolal ministr za ANO Martin Stropnický. Potom vedla tým poradců Svatopluka Němečka. Jako čerstvě jmenovaná náměstkyně ministra zdravotnictví nyní stojí v čele nově vytvořené Sekce strategií, kam je zařazeno oddělení koncepcí zdravotní péče a odbor informatiky.

Mgr. Lenka Taie Kolaříková vedla brněnskou pobočku Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a premiér Bohuslav Sobotka ji prosazoval na ředitelský post celého tohoto úřadu, Andrej Babiš (ANO) si však vybral někoho jiného. Kolaříková se pak stala ředitelkou kabinetu ministra zdravotnictví Němečka. Ve funkci náměstkyně nyní povede novou Sekci majetkových a mezinárodních věcí, kam byl zařazen odbor mezinárodních věcí a Evropské unie, oddělení veřejných zakázek a odbor hospodářské správy.

Ministr zdravotnictví bude mít nakonec osm tzv. náměstků pro řízení odborné sekce (lidově „odborných“ náměstků), to jsou ti, kteří vstoupí do služebního poměru dle služebního zákona.  Patří mezi ně:

Dosavadní náměstci pro:

– legislativu a právo JUDr. Lenka Teska Arnoštová (ČSSD)

– zdravotní péči prof. MUDr. Josef Vymazal (ANO)

– zdravotní pojištění MUDr. Tom Philipp (KDU-ČSL)

– ekonomiku a přímo řízené organizace Mgr. David Kotris

– ochranu a podporu veřejného zdraví, hlavní hygienik ČR MUDr. Vladimír Valenta

Nové náměstkyně pro:

– strategii: Mgr. Lenka Ptáčková Melicharová

– majetkové a mezinárodní věci: Mgr. Lenka Taie Kolaříková

Státní tajemník, který povede „sekci organizačních věcí státní služby“, což znamená zejména péči o vládní a parlamentní agendu a  personální řízení úřadu. Státního tajemníka jmenuje vláda na návrh ministra na dobu pěti let na základě výsledku výběrového řízení, které organizuje „superúředník“, respektive jeho zástupkyně pro personální věci. Výběr by měl proběhnout do konce března.

 

Ministr může mít ještě další, lidově řečeno „politické“ náměstky, které služební zákon nazývá „náměstky člena vlády“. Zatím se ale zdá, že Svatopluk Němeček o dalším rozšiřování počtu náměstků neuvažuje. V novém organizačním řádu ve své působnosti zřídil kabinet ministra jako oddělení, kam bylo začleněno pracovní místo pacientského ombudsmana. Dále bude přímo pod ministra nadále spadat odbor bezpečnosti a krizového řízení, odbor komunikace s veřejností a oddělení interního auditu.

Dopadům služebního zákona na ministerstvo zdravotnictví jsme se věnovali také zde.

Tomáš Cikrt