Prezident České lékařské komory Milan Kubek (na snímku) advokátem lékárníků? Po jednání s premiérem prohlásil, že by měl ministr zdravotnictví více komunikovat s komorami lékárníků a stomatologů. Přitom na podzim naštval lékárnického prezidenta Lubomíra Chudobu, protože označil kompenzace za poplatky pro lékárny za "vyhozené peníze". Foto: Tomáš Cikrt

Profesní komory žádají spolupráci s ministry na přípravě zákonů

Představitelé profesních komor žádají lepší spolupráci s jednotlivými ministerstvy, chtějí se víc zapojit do přípravy zákonů a záměrů. Víc a hlavně včas se chtějí podílet i na připomínkování evropských předpisů. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bude po členech kabinetu žádat, aby s komorami víc komunikovali, řekl včera po schůzce s vedením 12 profesních komor.

 

„Úroveň komunikace ministrů s komorami je rozdílná, někde je bez problémů, někde není příliš častá a vstřícná, někde nefunguje vůbec,“ uvedl Sobotka. Členům svého kabinetu chce proto připomenout a „klást na srdce“, aby odborných informací komor využívali.

Podle Sobotky chce vláda s profesními komorami spolupracovat těsněji. Loni kabinet rozhodl, že jim bude dávat návrhy svých nařízení a norem k připomínkám, pokud se záměry jejich působnosti týkají. Když pak bude předlohy projednávat legislativní rada vlády, mohou se jednání zástupci příslušných komor účastnit.

Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek míní, že stát dosud odborný potenciál komor nevyužíval. ČLK má podle Kubka k ministrovi zdravotnictví Svatopluku Němečkovi (ČSSD) sice dveře otevřené, ale situace komory lékárníků a stomatologů je prý horší. Ministr by měl jednat se všemi komorami a ani jedna by neměla být zvýhodňována či diskriminována, uvedl Kubek.

Podle šéfa advokátní komory Martina Vychopně je spolupráce s ministerstvem spravedlnosti „prostřední, nic moc“. Důvodem nejsou ani tak kvality ministrů, jako jejich střídání, uvedl Vychopeň. Dodal, že pak chybí koncepční přístup, množí se přílepky a novely.

Na setkání s premiérem a ministrem pro legislativu Jiřím Dienstbierem (ČSSD) byli zástupci 12 komor, které zřizuje zákon. Na schůzku dorazili šéfové komory lékařů, stomatologů, lékárníků, advokátů, veterinářů, notářů, auditorů, architektů, daňových poradců, exekutorů, patentových zástupců a autorizovaných inženýrů a techniků. Komory sdružují profesionály, garantují jejich odbornost. Vedou registry svých členů, prosazují jejich zájmy, zajišťují další vzdělávání a vedou i případná disciplinární řízení.

Setkání předsedy vlády a šéfa legislativců s vedením komor se konalo poprvé. Jednání by se měla pravidelně opakovat. Do prázdnin by se měly uskutečnit ještě dvě schůzky.

-čtk-